fbpx

Lorelei Visinescu-Bari: Cei care au facut balet sunt oameni sensibili la frumos, cu deschidere spre cultura

de

Una dintre cele mai cunoscute si mai iubite instructoare de balet din tara noastra, profesoara Lorelei Visinescu-Bari, a acceptat sa ne destainuie cateva dintre tainele reusitei scolii sale de balet pentru copii, La Sylphide.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marea Dragoste – Tango: Scoala dumneavoastra are chiar un nume care ne convinge sa venim aici cu copiii nostri, pentru ca toate femeile viseaza sa fie silfide, cu siluete si delicatete ideala. Este baletul o garantie a acestei aspiratii? Ai alta tinuta dupa ce faci balet?
Lorelei Visinescu-Bari: In mod sigur dupa ce faci balet ai o tinuta dreapta si frumoasa, ai inclusiv alt fel de a merge, mult mai elegant.

Marea Dragoste – Tango:
Ce altceva ne ofera baletul in afara de beneficiile legate de infatisare?
Lorelei Visinescu-Bari: Baletul te influenteaza nu doar fizic, cat si psihic, oferindu-ti o extraordinara deschidere catre toate formele de arta.

Marea Dragoste – Tango:
Caror copii va adresati? Ce varste si ce aptitudini ar trebui sa aiba?
Lorelei Visinescu-Bari: Scoala de balet La Sylphide are 2 programe: Unul recreativ, care se adreseaza tuturor copiilor care isi doresc sa aiba legatura cu frumosul, cu miscarea, cu scena. Pentru acesti copii singura cerinta este dragostea pentru dans. Ei fac de doua ori pe saptamana cate o ora si fac parte din programul recreativ al scolii. Au un spectacol la fiecare sfarsit de an unde se bucura de costumele frumos colorate si de dansurile in care parintii ii pot vedea si aplauda.
Al doilea program al scolii este cel Academic care se adreseaza acelor copii care doresc sa faca din balet o meserie. Pentru Programul Academic copiii sunt selectionati pe criterii fizice, ca la orice scoala profesionista din lume. Ei fac intre 5 si 12 ore de balet, repertoriu, poante, dans de caracter si dans contemporan pe saptamana, dupa metoda scolii Vaganova, care a dat lumii milioane de balerini extraordinari. Acesti copii au castigat peste 200 de premii nationale si internationale in ultimii trei ani, iar unii dintre ei au fost invitati sa faca parte din cele mai mari scoli de balet din lume: Scoala de stat a Operei din Viena, Academia de balet Bolshoi din Moscova, Scoala de balet Berlin, Scoala de balet de la Marsilia, Academia de balet Kozlova din New York, Joffrey Ballet School din Chicago…

Marea Dragoste – Tango: Care este relatia pe care o stabiliti cu copiii din scoala? Va bazati pe autoritate, pe iubire, pe teama, pe regulament?
Lorelei Visinescu-Bari: Nu cred in relatiile bazate pe teama. Cred in relatiile bazate pe respect de ambele parti. Este datoria noastra sa crestem generatii de copii care sa iubeasca dansul, sa iubeasca scena si asta este ceea ce ne dorim sa realizam.

Marea Dragoste – Tango: Cum ati avut ideea unei asemenea scoli?
Lorelei Visinescu-Bari: Ideea scolii recreative am avut o cand m-am intors din Italia, unde am lucrat trei ani intr-o scoala similara. Ideea programului academic a venit de la copiii si parintii care isi doreau sa poata avea o pregatire impecabila, atat din punct de vedere scolar, cat si din punct de vedere al baletului. Aici, in cadrul scolii La Sylphide, si-au implinit visul.

Marea Dragoste – Tango: Care a fost, deci, parcursul dumneavoastra profesional inainte de scoala La Sylphide?
Lorelei Visinescu-Bari: Am absolvit Liceul de Coregrafie Bucuresti la clasa artistei emerite Alexa Mezincescu, apoi am lucrat la Opera Nationala, iar in 1987 am plecat din tara si am lucrat la Opera Nationala din Rijeka (Croatia) ca maestru de balet si asistent coregraf, apoi in Italia ca profesor. In 1999 m-am intors in Romania si am fondat Scoala de balet La Sylphide.

Marea Dragoste – Tango: Ce este greu atunci cand faci balet?
Lorelei Visinescu-Bari: Daca vorbim despre balet ca activitate recreativa nu este greu, pentru ca la noi in scoala copiii lucreaza dupa o metoda scrisa, adaptata orelor de studiu si posibilitatilor copiilor. Daca vorbim despre partea academica, acolo cred ca cel mai greu le este sa se obisnuiasca cu disciplina absolut obligatorie din toate punctele de vedere, care insa ii pregateste pentru intrarea in aceasta meserie unde succesul inseamna 1% talent si 99% munca.

Marea Dragoste – Tango: Ce castig te diferentiaza apoi de cei care nu au practicat baletul?
Lorelei Visinescu-Bari: Cred ca – indiferent daca iti alegi sa faci o meserie din asta sau nu – cei care au facut balet sunt niste oameni mai sensibili la frumos, cu un spirit mai deschis, cu o incredere de sine diferita. Toti elevii nostri vor fi castigat din anii petrecuti cu noi eleganta in miscare si in tinuta, deschiderea spre cultura si amintiri nemuritoare ale emotiei traite pe scena, sub lumina reflectoarelor. A fi pe scena in fata spectatorilor cu siguranta te pregateste pentru viata.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.