fbpx

Marcel Iures: De asta sunt aici, sa facem ceva bun impreuna

de

Marcel Iures este una dintre vocile campaniei „Romani pentru o lume”, initiata de Fundatia Sergiu Celibidache. Iar prin vocea sa trezeste speranta, motiveaza si inspira generatiile viitoare in a-si urma visul!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De-a lungul anilor, Iures (dupa numele de fata al bunicii sale, Ana Iures) si-a consolidat prestigiul la nivel national si international, trecandu-si in filmografie numeroase proiecte ce implica nume de actori celebri de la Hollywood. A jucat alaturi de Bruce Willis, Tom Cruise, Brad Pitt, Johnny Depp, dar le-a dat replica si actorilor Morgan Freeman sau Antonio Banderas. Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, Marcel Iures este un actor de compozitie, iar activitatea sa artistica este legata in principal de teatru.

De ce ati ales sa va alaturati campaniei „Roman pentru o lume”, initiata de Fundatia Sergiu Celibidache?
Daca se strang 2-3 oameni sa faca ceva bun, vin si eu. De asta sunt aici, sa facem ceva bun impreuna.

Prin „vocea” dvs, in aceasta campanie, se doreste incurajarea romanilor sa isi urmeze visul indiferent de segmentul cultural in care activeaza, inspirandu-se din exemplul pe care activitatea dvs. profesionala il ofera. Ce sfaturi aveti pentru cei care doresc sa va calce pe urme?
E imposibil, nu cred ca se poate ca cineva sa imi calce pe urme, cum nici eu nu cred ca am calcat sau calc pe urmele cuiva. Cred ca fiecare are drumul lui. Miscarile sunt aceleasi. E important sa fie dispusi sa citeasca tot timpul, sa se documenteze in permanenta, sa munceasca mult… Nu e usor, e greu, dar nu spun ca „e greu”, asa cu infatuare. Chiar nu e o misiune usoara. Ei trebuie sa fie vii tot timpul, sa traiasca tot timpul lucrurile astea. Greutatea vine tocmai din acordul asta intre ce visezi si ce poti, ce-ti ofera, ce se cauta, cine te asculta, de ce faci tu chestia asta… Un actor nu poate fi reparat de nimeni, se repara singur daca poate si daca e dispus. Baza acestei meserii e sa fii dispus sa faci lucrurile astea toate.

Pentru astfel de romani ca Marcel Iures a luat nastere „Romani pentru o lume”, campania nationala de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Sergiu Celibidache.

E randul tau sa pui Romania pe harta!
Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro si pagina oficiala de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume

Despre campanie
„Romani pentru o lume” reprezinta un omagiu adus marilor personalitati romanesti ce au adus mandrie si glorie Romaniei, peste tot in lume si aduce in atentia fiecaruia dintre noi pe co-nationalii nostri care, prin activitatea lor, raman nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs national online (pe www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalitati anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea inscrie astfel incat sa dedice o pictura, o compozitie, o sculptura, un poem, etc. In urma unui vot de specialitate si prin votul sponsorilor, cei selectati vor merge in finala, unde vor fi jurizati de catre un juriu de specialitate si de catre public. Castigatorii vor primi burse de studiu in Romania si in strainatate.

Campania se desfasoara online, la adresa www.romanipentruolume.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteti gasi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundatiei Sergiu Celibidache.

Parteneri principali: Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul National George Enescu

Sponsori: Amgen; Asirom; Aristocrat Events Hall; BASF; Birou de Arhitectura Pintilie; Casa Anke; Gilescu, Valeanu si Partenerii; IBIS Hotels; DB Schenker; Intesa Sanpaolo Bank; RIFIL; Sense; Tuca Zbarcea & Asociatii; DSV SOLUTIONS

Parteneri media: Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Money TV, Spectacular TV, Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City, Cocor, Rebus, Observatorul Cultural, Q Magazine, Ziarul Ring, Revista Centrul Vechi, Deutsche Zeitung, Sapte Seri, Academia Catavencu, Romania Libera, eva.ro, cinefan.ro, stirifeldefel.ro, egophobia.ro, avocatnet.ro, lsrs.ro, Book Mag, Art Act Magazin, Calendar Evenimente

Biografie Marcel Iures

De-a lungul anilor, Iures (dupa numele de fata al bunicii sale, Ana Iures) si-a consolidat prestigiul la nivel national si international, trecandu-si in filmografie numeroase proiecte ce implica nume de actori celebri de la Hollywood. A jucat alaturi de Bruce Willis, Tom Cruise, Brad Pitt, Johnny Depp, dar le-a dat replica si actorilor Morgan Freeman sau Antonio Banderas.

Nascut pe 2 august 1951, la Bailesti, Marcel Iures este un actor de compozitie, iar activitatea sa artistica este legata in principal de teatru. Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti I.L. Caragiale, sectia actorie, la clasa profesorului Marin Moraru, Marcel Iures a debutat in teatru cu piesa „Menajeria de sticla”, de Tennesse Williams, in rolul lui Tom, la Teatrul National Cluj, unde a jucat in perioada 1978-1980. Ulterior a avut spectacole si la Bulandra (1980-1992), Odeon (1992-1993) si National, din Bucuresti. Pe scena teatrului Bulandra a debutat cu piesa „Ferma”, iar la Cluj a jucat in piese precum „Afara in fata usii” sau „Persii”. Dintre rolurile din aceasta perioada amintim trei dintre cei mai importanti eroi shakespearieni, Hamlet, Henric al IV-lea si Richard al III-lea.

In paralel cu rolurile de pe scena teatrului, Marcel Iures a primit in 1978 si primul sau rol de cinema, acela a compozitorului Franz Lizt, din filmul „Vis de ianuarie”, aflat in regia lui Nicolae Opritescu.
In lumea filmului, prestatia sa actoriceasca s-a dovedit a fi remarcabila, creand roluri memorabile, in pelicule precum „Punga cu libelule” (1980), „Castelul din Carpati” (1981), „Sa mori ranit din dragoste de viata” (1983), in regia lui Mircea Veroiu, „Sezonul pescarusilor” (1985), „Domnisoara Aurica” (1986), „Somnul insulei” (1993), „Faimosul paparazzo” sau „Amen” (2002, in regia lui Costa Gavras). A mai jucat in lungmetrajele lui Radu Gabrea „Calatoria lui Gruber” (2008) si „Manusi rosii” (premiera la 5 mai 2011). Despre „Sa mori ranit din dragoste de viata”, actorul avea sa declare, ani mai tarziu, ca e un film despre care a simtit inca de la inceput ca va fi ca un moment decisiv, determinant, in cariera sa, care insa nu a fost apreciat la adevarata sa valoare in Romania, dar care s-a bucurat de laude in paginile revistei Variety, din America.

Cariera internationala a lui Marcel Iures a inceput dupa Revolutie, odata cu turneul din 1994 sustinut in Marea Britanie cu spectacolul „Richard al III-lea”, in regia lui Mihai Maniutiu. Dupa un mic rol in „Interviu cu un vampir”, in care a aparut alaturi de Tom Cruise si Brad Pitt, a urmat un rol episodic dar crucial in „Misiune imposibila”, tot cu Tom Cruise, dar si trei roluri principale in „Pacificatorul”(cu Geroge Clooney si Nicole Kidman), „Razboiul lui Tom Hart” (cu Colin Farrell si Bruce Willis) si „Layer Cake” (cu Daniel Craig). Au urmat apoi „Gool!” (unde a jucat alaturi de fotbalistii Zidane, Raul si Backham), „Piratii din Caraibe: La capatul lumii” (cu Johnny Depp, Orlando Bloom si Keira Knightley), „Tinerete fara tinerete” (in regia lui Francis Ford Coppola) si „Calatoria lui Gruber”. Cu toate aceste roluri, Marcel Iures a demonstrat ca este un profesionist de mare clasa, un om vertical, complex si modest, devenind cel mai apreciat roman in cetatea filmului de la Hollywood.
Insa, incepand cu anul 1994, Marcel Iures devine actor liber profesionist, iar un an mai tarziu il gasim in calitate de presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punand astfel bazele primei scene independente de teatru din Romania si singurul in productiile caruia joaca cu regularitate. „Teatrul Act (Calea Victoriei, nr 126) a pornit ca o fundatie, care a si ramas. Initial, se numea Art Inter Odeon. Isi datora existenta unei intamplari care s-a petrecut in Teatrul Odeon, in 1995. Mai apoi, s-a denumit Fundatia Teatrul Act intr-un singur scop: sa faca acest spatiu care e azi Teatrul Act. L-a atins in 1998, iar de atunci exista ca institutie unde au loc spectacole, concerte, lansari de carte… Axa, coloana vertebrala a acestei institutii este data practic de spectacolele facute de Alexandru Dabija, cu alte cateva nume extraordinare: Vlad Massaci sau Cristi Juncu. Inca nu sunt recunoscuti util public, insa ei sunt deja util public de 15 ani. Oamenii isi joaca propriile nume, propriile energii. Nu exista oprelisti decat cele care deriva din educatie, din bun simt, din respect. In rest, oricine vrea sa se exprime si are aceste cateva mici reguli, e liber sa o faca”, declara marele actor roman.
Dintre spectacolele in care joaca pe scena Teatrului Act, amintim trei piese regizate de Alexandru Dabija: „Creatorul de Teatru”, de Thomas Bernhard (premiera absoluta a avut loc la 29 iunie 2001), „Ultima banda a lui Krapp”, de Samuel Beckett (2003), „Capra sau Cine e Sylvia?”, de Edward Albee (2007) si „Acasa la tata”, de Mimi Branescu (2009). In anul 2011, il regasim in doua premiere: „O scrisoare pierduta”, de I.L. Caragiale (Nae Catavencu) si un one-man show, intitulat „Absolut”, productie a Teatrului ACT, adaptare dupa Ivan Turbinca de Ion Creanga, ambele spectacole regizate de acelasi Alexandru Dabija. Insa, cele mai importante roluri ale sale, in teatru, au fost in piesele „Richard al II-lea”, „Richard al III-lea” (regizata de Mihai Maniutiu), „Hamlet” (regizata de Liviu Ciulei), „Caligula”, de Albert Camus (regizata de Mihai Maniutiu), „Afara in fata usii”, de Wolfgang Borchert (regizata de Mihai Maniutiu) sau „Cetatea Soarelui”, in regia lui Mihai Maniutiu. Performantele sale artistice in domeniul teatral sunt legate si de importante roluri in teatrul de televiziune (puse in scena inainte de 1990) si in teatrul radiofonic national. Marcel Iures insa nu s-a limitat doar la teatru si film, anul 2004 gasindu-l in postura de presedinte al Festivalului International de Film Independent „Anonimul”, urmand ca in 2007 sa semneze lectura audio-book-ului Humanitas „Remember-Mateiu Caragiale”.

Drumul spre actorie a inceput inca din copilaria lui Marcel Iures, dupa cum insusi declara: „pe cand aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas niste ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Si m-am uitat in oglinda. Prin lentile nu vedeam nimic, asa ca m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul ca imi vedeam reflexia in oglinda, pe deasupra ochelarilor si nu prin ei. Mi s-a parut ca e ceva: sa te vezi bine fara ochelari, desi purtandu-i. De aici a cam pornit totul.(…) Seva vietii mele urca din modelele pe care le-am avut, din faptul ca trei sferturi din viata am baut apa din fantana, din pamant, iar nu din teava, ca am mancat paine si mamaliga facute de bunica si de mama mea, ca am baut lapte de la vaca din grajd si ca am mancat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul ca am intalnit oameni care au trait meditand, incercand, nu spunand. Mai cadeau in genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Si mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevasta minunata, o adevarata forta, si un baiat absolut normal, un om. Si mai vine seva si din faptul ca eu cred in povesti cu ingeri si cred in Dumnezeu. Nu-s multe. Le poti strange intr-o batista.” (sursa: Formula AS nr. 518)

Filmografie
Tatal fantoma (2011) – Robert Botto
Bunraku (2010) – sef al politiei
In deriva (2010) – Andrei Poenaru
Manusi Rosii (2010) – dr. Ghiosdan
Foyle’s Wa (TV series 2010)
Calatoria lui Gruber (2009) – Doctor Gruber
The Philanthropist (2009)
Hoti de onoare (2009) – Zykov
Goal! 3 (2009)
Dragoste pierduta (2008)
Trial & Retribution XV: The Rules of the Game (2008) – Vitali Malikov
Logodnicii din America (2007) – Radu
Piratii din Caraibe: La capatul lumii (2007) – capitanul Chevalle
Tinerete fara tinerete (2007)
Masini (2006) – Doc Hudson (voce, versiunea romana)
Gool! (2005) – Erik Sundstrom
Experimentul (2005) – John
Project W (2005)
Pestera (2005) – Dr. Nicolai
Prins la inghesuiala (2004) – Dragan Slavo
Aventurile unei zile (2004)
Valizele lui Tulse Luper, partea a II-a (2004) – Generalul Foestling
3 pazeste (2003) – Sefu
Spionii de la Cambridge (2003) – Otto (2 episoade, 2003)
Amen (2002) – Papa Pius al XII-lea
Vlad Nemuritorul (2002) – Vlad Tepes, dublajul in limba engleza
Razboiul lui Tom Hart (2002) – Wilhelm Visser
Spionii (2002) – Niko Grecic (1 episod, 2006)
I Hope (2001) – Will
Elita (2001) – Nayo
Faimosul Paparazzo (1999)
Fii cu ochii pe fericire (1999)
Pacificatorul (1997) – Dusan Gavrich
Misiune: Imposibila (1996) – Alexander Golitsyn
Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor (1994) – Vampirul din Paris
Ochii care nu se vad (1994) – Paul-Valerian, varul lui Marius
Somnul insulei (1994)
O vara de neuitat (1994) – generalul
Balanta (1992)
Cei care platesc cu viata (1991)
Un bulgare de huma (1989)
Stalpii societatii (1988)
Vacanta cea mare (1988) – Neagu
Domnisoara Aurica (1985)
Sezonul pescarusilor (1985)
Sa mori ranit din dragoste de viata (1983) – Mironescu
Punga cu libelule (1980)
Castelul din Carpati (1981)
Artista, dolarii si ardelenii (1980) – Lefty
Vis de ianuarie (1979) – pianistul Franz Liszt
Aurel Vlaicu (1977) – Michel Molla

Filmografie – multumiri
Laura (2008)
Imaginary Friend /II (2006)

Roluri in teatru (selectiv):
Jaques Melancolicul – Cum va place, de W. Shakespeare (regia Alexandru Dabija, Teatrul National, Cluj, 1979)
Garcin – Cu usile inchise, de J. P. Sartre (regia Mihai Maniutiu,Teatrul National, Cluj, 1982)
Demetrius – Visul unei nopti de vara, de W. Shakespeare (regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, Bucuresti, 1991)
Beckmann – Afara in fata usii, de W. Borchert (regia Mihai Maniutiu, Teatrul Bulandra, Bucuresti, 1991)
Caligula – Caligula, de A. Camus (regia Mihai Maniutiu, Teatrul Bulandra, Bucuresti,1991)
Versinin – Trei Surori, de A. P. Cehov (regia Alexandru Darie, Teatrul Bulandra, Bucuresti, 1995)
Chiriac – O noapte furtunoasa, de I. L. Caragiale (regia Mihai Maniutiu, Teatrul Odeon, Bucuresti, 1997)
Thomas Becket – Omor in catedrala, de T. S. Eliot (regia Mihai Maniutiu, o productie Teatrul National Cluj – Teatrul ACT – British Council, 1998)
Richard III – Richard III, de W. Shakespeare (regia Mihai Maniutiu, Teatrul Odeon, Bucuresti, 1993)
Richard II – Richard II, de W. Shakespeare (regia Mihai Maniutiu, Teatrul National din Bucuresti, 1998)
Utopistul – Cetatea Soarelui, dupa Tommasso Campanella (regia Mihai Maniutiu, Teatrul ACT, Bucuresti, 1998)
Frankenstein – El – Tovarase Frankenstein, conducator iubit! (o productie a Teatrului ACT pentru Festivalul Frankenstein din cadrul Weimar 99, Capitala Culturala a Europei, 1999)
Hamlet – Hamlet, de W. Shakespeare (regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, Bucuresti, 2000)
Bruscon – Creatorul de Teatru, de Thomas Bernhard (regia Alexandru Dabija, Teatrul ACT, 2001)
Krapp – Ultima banda a lui Krapp, de Samuel Beckett (regia Alexandru Dabija, Teatrul ACT, 2003)
Henric IV – Henric IV, de Luigi Pirandello (regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, Bucuresti, 2005)
Martin – Capra sau Cine e Sylvia?, de Edward Albee (regia Alexandru Dabija, Teatrul ACT, 2007), Camera de hotel, de Barry Gifford (regia Alexandru Dabija, Teatrul Odeon, 2008)
Tatal – Acasa la tata de Mimi Branescu (regia Alexandru Dabija, Teatrul ACT, 2009 )
Nae Catavencu – O scrisoare pierduta, de I.L. Caragiale (regia Alexandru Dabija, Teatrul de Comedie, 2011)
Ivan Turbinca – ABSOLUT! dupa Ivan Turbinca, de Ion Creanga (regia Alexandru Dabija, Teatrul ACT, 2011)

Premii, Nominalizari
Nominalizare UNITER pentru Cel mai bun actor (stagiunea 1992-1993), pentru rolul din spectacolul „Richard III” de W. Shakespeare
Premiul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru – Sectia romana pentru rolul Richard III (1993)
Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor – pentru rolurile din „Richard III” si „Afara in fata usii” (1994)
Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor (stagiunea 1997-1998), pentru rolul titular din spectacolul „Richard al II-lea” de W. Shakespeare
Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor (stagiunea 2000-2001), pentru rolul Bruscon din spectacolul „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard
Premiul UNITER de excelenta (stagiunea 2002-2003) pentru fondarea Teatrului Act – catalizator al miscarii teatrale independente
Premiul Festivalului de Dramaturgie Contemporana (2009) pentru Cel mai bun rol masculin, pentru rolul tatal lui Robert din spectacolul „Acasa la tata”, de Mimi Branescu
Nominalizare British Theatre Awards in TNA (1994) – Manchester si Manchester Evening Awards, pentru spectacolul „Richard III”, de W. Shakespeare, regia Mihai Maniutiu, Teatrul Odeon, Bucuresti, pentru urmatoarele categorii: Cel mai bun actor intr-un spectacol strain dupa un text de Shakespeare; Cel mai bun actor strain intr-o productie europeana; Cea mai buna companie straina (Teatrul Odeon) care a montat un text Shakespeare
Nominalizare UNITER (2008) pentru Cel mai bun actor, pentru rolul Martin din „Capra sau cine-i Sylvia?”, de Edward Albee
Trofeul pentru Cea mai importanta personalitate a teatrului romanesc (2001), oferit de Fundatia pentru Teatru si Film Tofan
Marele Premiu Flacara, 2008

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.