fbpx

Mirela Retegan: 20 de lucruri pe care aș vrea să le știe toți părinții

de
  1. Pe copil nu trebuie să-l faci nimic. El este deja un om

Părinții care spun că-și fac copiii oameni susținându-i să facă alegerile pe care le-ar face ei, oamenii mari, uită că atunci când a venit pe lume copilul era deja făcut om. Și că părintelui îi rămâne doar misiunea de a-l crește. Nu e treaba noastră să-i facem ceva. Se fac ei singuri și ceva, și cineva. Sau nu se fac nimic, sunt pur și simplu. Noi rămânem toată viața spectatorii filmului lor. Din fericire, am primit un rol, dar nu trebuie nicio secundă să confundăm poziția noastră cu cea a scenaristului.

  1. Examenul de părinte îl dai în fața copilului tău

Poți să aduni câte diplome vrei, poți să te duci la toate cursurile din lume, poți să înveți și să termini toate școlile care te declară profesionist, specialist, avansat… examenul de părinte îl dai în fața lui. Copilul tău este examinatorul unic și el îți va spune într-o zi dacă ai luat sau nu examenul de părinte al lui. Fiecare părinte are propriul examen. Nu-l judeca pe celălalt pentru că nu judecata ta va fi cea care contează în examinare. Fă tot ce ține de tine să crești un copil fericit și ai toate șansele să iei o notă bună la examenul de părinte.

  1. Pune-ți ambiția cu tine, nu cu copilul tău

Îi ceri copilului tău să facă tot felul de lucruri. Îi ceri performanță. Aștepți de la el perfecțiune. Îti dorești să fie într-un anumel fel. Dar te-ai uitat în ultima vreme în oglindă? Tu reușești să fii așa cum ți-ai dori? Tu, pentru tine? Reușești să-ți duci la îndeplinire obiectivele, ți-ai împlinit visele, ți-ai trăit speranțele? Cred că mulți copii ar fi mai fericiți dacă parntii ar face mult mai mult efort în propria educare întru fericire decât în disciplinarea propriilor copii. Pune-ți ambiția să faci tu tot ceea ce ți-ai propus, pune-ți ambiția să trăiești o viață așa cum ți-o dorești și cu siguranță copilul tău o să înțeleagă din asta mult mai mult decât poate înțelege din toate predicile spuse.

  1. Dă-i copilului tău cât îi trebuie, nu cât îi poți da

Nu compensezi cu cadouri lipsa ta de lângă el. Nu plătești în vacanțe serile în care nu i-ai spus povești. Nu cumperi cu jucării noi orele în care nu ai stat cu el într-un parc, pe un derdeluș, în largul unei mări. Nu îi da cât poți, pentru că poți foarte mult. Iar el are nevoie de fapt de foarte puțin. Tot ce primește peste ceea ce îi trebuie îi va face rău. Și nu va face bine relației voastre.

  1. Copiii fac ce văd, nu ce le spunem

Vine o zi în care nu mai poți să stai cu ochii în telefon sau tabletă și să-l pui pe el să alerge în jurul casei. Vine o zi în care nu mai poți să mănânci pe fugă, din picioare, și să-i ceri lui să respecte programul de masă. Vine o zi în care alegerile tale, cele de zi cu zi, vor fi modelul de alegeri pentru copilul tău. Când copilul tău stă prea mult pe tabletă, întreabă-te ce faci tu în acest timp.

  1. Spune-i copilului tău povestea potrivită sufletului lui

Fiecare întâmplare are o poveste. Dar fiecare poveste ajunge la noi prin acele chei care ne deschid sufletul. Așa e și cu copilul nostru. Dacă o întâmplare îi este relatată brut, așa cum se construiește o știre la televizor, s-ar putea să aibă un efect nedorit asupra lui sau să nu însemne nimic. Alegeți să-i spuneți povestea după puterea lui de înțelegere, în felul în care el e pregătit să o primească.

  1. Joaca e limbajul iubirii dintre părinți și copii

Noi avem în fiecare zi o mulțime de lucruri de rezolvat. Copiii au un singur obiectiv: să se joace. Toate lucrurile importante și serioase din viața noastră sunt pentru ei extrem de plictisitoare. Eu îi învăț pe părinți să spună cuvântul magic ”joacă”. Hai să ne jucăm de-a strânsul lucrurilor, de-a trezitul dimineața, de-a cumpărăturile, de-a făcutul dreptătii… Folosiți cuvântul joacă și opriți-vă din tot ce faceți pentru a inventa câte un joc potrivit fiecărei situații. Puneți-vă mâinile în șold și cântați atunci când vă vine să vi le puneți pe cap și să urlați.

  1. În spatele unui copil lumină e un părinte soare

Tu ești cel care îi dă lumină copilului tău. Ei se întorc după noi fix cum se întoarce floarea soarelui după soare. Dacă noi suntem lumină, lumină sunt și ei. Nu-ți umple cerul cu nori. Nu-l încărca. Lasă-l senin să poată pătrunde prin el toate razele care îți vor face copilul să strălucească în lumină.

  1. Orice copil merită doi părinți fericiți. Împreună sau separat

E dreptul lui să vă vadă fericiți. Ideal ar fi să vă vadă fericiți împreună. Dar dacă asta nu se poate și nu se poate, atunci, măcar aveți înțelepciunea de a-i oferi copilului imaginea unor părinți fericiți chiar dacă sunt separați. A fi fericit nu este verb condiționat de o relație, de a fi fericit cu cineva. Poți să fii fericit și singur. Și celălalt poate să fie fericit și singur. Vă va fi mult mai ușor să-i oferiți copilului vostru două imagini frumoase de doi părinți zâmbitori decât o imagine neagră de supărări și frustrări.

  1. Fii în aceeași echipă cu copilul tău

Nu în echipă cu toți ceilalți. Nu în echipă cu celălalt părinte, cu bunicii, cu școala, cu vecinii, cu societatea… Fii în aceeași echipă cu el. Trasați-vă terenul și fă-l să înțeleagă că orice s-ar întâmpla între cele patru linii, sunteți în același teren. Chiar dacă vă greșiți pasele, vă accidentați, chiar dacă încălcați regulile, voi rămâneți în același teren. Doar unul celuilalt vă puteți arăta cartonașe galbene sau roșii, voi vă puteți pune pe margine. Nu lăsa pe nimeni să-ți pună copilul pe tușă.

  1. Copilul tău e cel mai frumos dar pe care ți l-a oferit viața

După darul vieții tale, copilul tău e cel mai frumos dintre toate darurile pe care le-ai primit. Amintește-ți asta și atunci când ți-e greu, și când alegerile lui nu sunt cele pe care le-ai face și tu. Amintește-ți asta și când pleacă de lângă tine și când e în brațele altcuiva și când privirile lui nu sunt pline de iubire. Orice-ar face, orice-ar spune, orice s-ar întâmpla între voi, atâta timp cât tu îți vei aminti că e cel mai frumos dintre toate darurile posibile și că e cea mai importantă lecție de viață a ta, toate acțiunile tale vor fi în iubire. Și el, mai devreme sau mai târziu, va înțelege asta iar tu vei construi cu el cea mai frumoasă dintre toate relațiile posibile.

 

Cu cele 20 de gânduri aș vrea să rămână părinții de la mine. Le mulțumesc tuturor celor cu care eu am interacționat în 2016. Ne vedem în 2017 cu o ediție nouă Antrenorul Părinților. Aveți grijă de voi și de cei pe care îi iubiți!

#razedemirela

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2

 

Comentarii

  • Multumim Mirelei pentru prezenta tonica in spatiul media romanesc. Am doi baieti adolescenti. Pentru unele sfaturi e cam tarziu. Ce m-a pus pe ganduri e primul lucru mentionat.MAsura succesului ca parinte e fericirea copilului tau. Al doilea baiat al meu e nefericit si simte permanent ca nu este la fel de iubit ca pimul nascut. E o situatie careia nu-i gasesc rezolvare. Pentru el fericirea inseamna sa-i cumpar echipamente pentru jocuri pe calculator, care sunt si scumpe, dar inseamna si mult timp petrecut in fata monitorului. Nu putem sa-l incurajam in acest sens. Ce pot sa fac?

    Laura ianuarie 14, 2017 9:30 am Răspunde
  • Mulltumesc Mirela Retegan

    Eugenia ianuarie 14, 2017 1:32 am Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.