fbpx

Monica Macovei: Voi fi presedintele oamenilor, nu al partidelor corupte

de

Intr-o tara in care intrebarea caragialesca „Eu cu cine votez?” s-a preschimbat, de-a lungul ultimilor 20 de ani, in mai putin nostima si mult mai incrancenata „Eu impotriva cui votez?”, Monica Macovei candideaza ca independent la alegerile prezidentiale, invitandu-ne la un vot pozitiv, in urma caruia sa castigam primul presedinte femeie din istoria unei tari in care, asa ceva parea de neconceput pana mai ieri.

Alice Nastase Buciuta: Cum va explicati prezenta atat de slaba a femeilor in politica din Romania – intr-un procent comparabil cu cel din tarile arabe?
Monica Macovei: Suntem o societate care s-a modernizat mai tarziu in ultimul secol, comparativ cu alte tari europene, de exemplu. Rolul femeii a fost si mai este inca inteles intr-un sens traditional: sa aiba grija de gospodarie, sa stea la cratita. E o societate a barbatilor. Dar mie mi se pare ca lucrurile se schimba intr-un ritm alert. Am avut in ultimii 25 de ani femei in Parlament, in Guvern, in consilii judetene sau locale, chiar si femei alese in functia de primar. De asemenea, avem multe femei de succes in afaceri. Femeile pot conduce mai bine, sunt mai preocupate de binele comun si, cred eu, sunt mai cinstite. Romanii observa asta si in anul 2014 cred ca vor vota o femeie serioasa in functia de presedinte.

Dar lipsa de participare civica si politica a femeilor, dezinteresul lor fata de cetatenie? Cine sau ce le mentine in starea de pasivitate?
MONICA MACOVEI: Eu n-as fi atat de drastica. Mi se pare ca lucrurile evolueaza repede in bine. Pe masura ce femeile sunt pe picioarele lor, isi castiga singure existenta si arata ca sunt competitive, de exemplu, in afaceri, societatea priveste cu mai mult interes modelul feminin. Si vocea femeilor este altfel ascultata in politica sau in administratie. Cred ca femeile au nevoie de un pic mai mult curaj ca sa se implice si sa se afirme. Deocamdata mai sunt ramasite ale acestor mentalitati patriarhale, care inhiba participarea femeilor: sa nu fii impotriva unui curent masculin sau sa nu spuna lumea ca nu iti joci rolul “traditional” al femeii. Eu cred insa ca in lumea urbana, mai ales, lucrurile s-au schimbat fundamental.

In aceste conditii, totusi, ce minune se va intampla- sau ce reasezare a valorilor – care sa va aduca in pozitia de presedinte al Romaniei dupa alegerile care stau sa vina?
MONICA MACOVEI: Minunea sau sansa mea, cum ii spun eu, este votul oamenilor. Toti cei care spun ca m-ar vota, dar nu am sanse, sa vina la vot si sa ma voteze, sa-mi dea aceasta sansa. Daca toti cei care spun ca le plac ideile mele, proiectele mele, ca sunt altfel decat toti politicienii, vin la vot, atunci castig. Pentru prima data in 25 de ani oamenii pot da un vot pozitiv.
Eu am lasat ceva in urma mea. Am fost ministru al justitiei si am pus bazele DNA si ale legislatiei aferente. Acum lumea vede o institutie functionala, in care oamenii au incredere si multi isi amintesc rolul pe care l-am jucat. Si nu isi pune nimeni problema ca o femeie a facut asta. Oamenii cu care vorbesc imi spun adeseori: bravo, doamna Macovei, ati facut aceste lucruri si deja vedem efectele, v-ati luptat si nu v-ati inclinat in fata politicienilor! Nu cred ca cineva gandeste: ciudat ca o femeie a facut asta! Am fost in Parlamentul European si am facut 40 de legi. A trebuit sa negociez cu grupurile parlamentare. Nu cred ca cineva din Romania se mira: o femeie a facut asta? Oamenii pur si simplu au invatat sa se uite la ceea ce fac politicienii, indiferent ca sunt femei sau barbati. Romanii isi aleg presedintele si ei stiu cat de important este ca persoana respectiva, barbat sau femeie, trebuie sa-i reprezinte pe ei in functia respectiva, nu partide politice sau servicii secrete. Eu am aratat in toata cariera mea ca am lucrat in slujba cetatenilor, barbati sau femei. Dupa ce o sa se intample o data, adica in 2014, nu o sa mai priveasca nimeni asta ca pe o minune: un presedinte femeie.

Toti cei care spun ca m-ar vota, dar nu am sanse, sa vina la vot si sa ma voteze, sa-mi dea aceasta sansa. Daca toti cei care spun ca le plac ideile mele, proiectele mele, ca sunt altfel decat toti politicienii, vin la vot, atunci castig.

Daca, totusi, romanii se declara pregatiti sa aleaga un presedinte femeie, ce va recomanda pe dumneavoastra inaintea Elenei Udrea care este, cumva, mai vizibila, mai recognoscibila, fiind mai spectaculoasa si colorata ca aparitie? Nu este aceasta o calitate care sa o avantajeze in fata electoratului?
MONICA MACOVEI: Eu cred ca cea mai importanta calitate a unui om politic este integritatea. Ati auzit vreun scandal de coruptie legat de numele meu? Ati auzit de vreun grup ocult de afaceri care sa-si fi legat numele de numele meu? Eu, spre deosebire de ceilalti contracandidati, imi apartin in totalitate. Nu-i subestimati pe romani. Ei stiu ca alegerile prezidentiale nu sunt un concurs de miss sau o emisiune mondena. Alegerea presedintelui e fundamentala pentru viata fiecaruia dintre noi. Alegem pe cineva care sa ne reprezinte, nu care sa fie colorat si spectaculos, pentru ca nimeni n-are de castigat daca alege un presedinte ”colorat”, asa cum il numiti. Dar daca alegi un presedinte cinstit, care sa fie pe picioarele lui, sa nu depinda de partide si grupuri dubioase, castigi enorm ca cetatean: acel presedinte te va reprezenta pe tine, va lucra in interesul tau, ca banii publici sa nu mai fie furati, de exemplu, sau ca tara sa fie aparata.

Ati facut sacrificii in viata personala pentru a ajunge atat de departe in profesie si cariera? Ati ratat evenimente din copilaria fiului dumneavoastra? Casnicia vi s-a destramat pentru ca munceati, poate, prea mult?
MONICA MACOVEI: Cred ca nimeni nu poate realiza ceva in viata fara sacrificii. Femeile care sunt si mame si urmeaza o cariera profesionala stiu cel mai bine la ce ma refer. Pe de o parte, ca mama, ai dori sa stai tot timpul cu copilul tau, sa-l tii in brate, sa-i fii alaturi in fiecare clipa. Pe de alta, stii ca daca nu te ocupi si de cariera profesionala, nu-i vei putea fi alaturi si de ajutor.
Si atunci incerci sa mentii un echilibru, lucru pe care am incercat sa-l fac si eu. Tin minte ca atunci cand Radu era mic, iar eu lucram ca avocat pentru drepturile omului, stateam noptile, in timp ce el dormea, sa scriu plangeri la CEDO.
In alte cazuri trebuia sa-l las la parinti ca sa pot pleca in Ucraina, Rusia, Albania si alte tari unde instruiam magistrati sau jurnalisti cu privire la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in misiuni pionierat organizate de Consiliul Europei. Sentimentul mixt pe care-l ai ca mama, care-si lasa copilul la parinti in timp ce incearca sa ajute pe cineva sau sa provoace schimbarile care sa ajute viata oamenilor sau o tara, este greu de exprimat in cuvinte.
Am decis de comun acord cu fostul sot sa ne despartim, iar el si-a intemeiat o alta familie. Eu am decis sa-l cresc pe Radu singura, si cu ajutorul parintilor.
Cat timp eram plecata din tara, parintii mei l-au crescut frumos si drept, asa cum si pe mine m-au crescut si educat in primii ani bunicii mei din Ardeal, de la Sangiorz Bai.
Acum rolurile aproape s-au inversat. Radu este cel mare care ma sfatuieste, ma si cearta uneori cand i se pare ca nu fac bine ceva sau cand ma duc la o emisiune la televizor si spun ceva care lui nu-i place. Daca atunci cand sunt mici, e bine ca ei sa asculte de parinti, cand cresc, e bine ca si parintii sa mai asculte de copii.

Exista o formula functionala a echilibrului intre viata de familie, profesie, succes pentru o femeie ca dumneavoastra, ca mine, ca cititoarele noastre? Care?
MONICA MACOVEI: Fiecare femeie trebuie sa isi gaseasca propria reteta pentru a se mentine in echilibru, mai ales sa nu cada in extrema carierismului in detrimentul familiei. Ca regula generala, principala calitate de care are nevoie o femeie pentru a se mentine in echilibru si sa aiba succes este sa aiba incredere in sine. Sa nu se considere o victima a circumstantelor sau a societatii, ci sa-si spuna “eu pot”.
A doua calitate este sa aiba curaj. Curajul de a depasi barierele si prejudecatile societatii, ale oamenilor; curajul de a sta dreapta, integra, si sa actioneze. Cu alte cuvinte, “eu fac”.
A treia calitate este sa aiba rabdare. Lucrurile mari nu se fac peste noapte. Ai nevoie de timp sa te educi, sa inveti, sa acumulezi experienta. Uneori inveti chiar din greseli. Important este sa nu te opresti, ci “sa continui”.
Specific in cazul meu, timpul petrecut cu Radu, cu familia, cu prietenii, ma ajuta enorm sa mentin toate aceste lucruri in echilibru. Echilibrul poate veni, pana la urma, si din zambetul tau, din modul relaxat in care privesti lucrurile. Echilibrul vine si atunci cand te concentrezi sa gasesti solutii la probleme, si nu sa pierzi timpul plangandu-te de problema respectiva
Ce vreau sa spun tuturor femeilor care ne citesc este sa nu isi spuna niciodata ca ceva “nu se poate”. Totul este cu putinta pentru cel care crede ca poate.

Credeti in marea dragoste, unica intr-o viata?
MONICA MACOVEI: Cand ai un copil, da, crezi in marea si unica dragoste in viata. Dragostea pentru el. Pentru ca tot m-ati intrebat despre formula miraculoasa de echilibru, Radu este echilibrul din viata mea.
Asa privesc acum lucrurile. Cand eram in liceu sau in primii ani de facultate, eram si eu, ca si prietenele mele, in cautarea acelei mari dragoste, unice, care incepea cu fluturi in stomac.

Cautati, asteptati o mare iubire- intentionati sa va recasatoriti?
MONICA MACOVEI: Nu m-am gandit la asta. Dar este ca si cu marea dragoste pe care o asteapta toti adolescentii: se intampla sau nu.
Caut sa ma bucur de orice intalnire cu prietenii mei, de momentele frumoase petrecute cu Radu, de povestile lui colorate din locurile pe unde merge, de visurile lui.

Ce lucru esential s-a schimbat in dumneavoastra dupa ce ati devenit mama?
MONICA MACOVEI: Am inceput sa nu mai gandesc la singular, eu, ci la plural –noi. Ceva nu mai era bine doar pentru mine, trebuia sa fie bine pentru noi doi. Am inteles atunci ce bucurii si ce greutati, deopotriva, a trait mama mea. Incepi sa iti privesti parintii altfel, atunci cand realizezi ce responsabilitate ai pentru un copil.

Cum au fost anii cand baietelul era mic, cum v-ati descurcat, cat de greu sau de usor v-a fost?
MONICA MACOVEI: Cel mai greu imi era cand trebuia sa plec de langa Radu si sa-l las cu parintii. Eu eram expert al Consiliului Europei cand el era foarte mic si plecam deseori in misiuni internationale, in zone de conflict sau post-conflict. Am fost in Kosovo si in Bosnia si Hertegovina pentru perioade mai lungi. La Sarajevo am fost in perioada 2001-2004 si pentru un an l-am luat si pe Radu, care a mers la o scoala de limba engleza acolo. Razboiul se terminase din 1995, dar acum se reconstruiau societatea, institutiile si legile, incercam sa aducem intelegerea intre cei care fusesera in conflict, sa facem oamenii sa traiasca “impreuna” din nou. Experienta unei societati care incearca sa se impace cu trecutul si sa traiasca impreuna i-a dat si lui Radu o alta perspectiva asupra vietii si lumii.
In perioadele in care am fost departe de Radu, am vazut acolo un alt aspect al iubirii de mama pe care nu-l poti vedea decat in zonele de conflict sau post conflict. Mama care isi plange fiul mort in razboi. Sau mama care asista la dezgroparea de gropi comune si unde, pe de o parte ar dori sa isi gaseasca fiul acolo ca sa-l poata inmormanta civilizat, dar pe de alta parte si-ar dori sa nu-l gaseasca si sa traiasca cu speranta ca poate a scapat si traieste pe undeva.
In fata acestor femei si mame rupte de durere trebuia sa arati ca esti tare si ca le poti consilia, ca le oferi un sprijin. Inauntru insa erai sfasiata de durerea lor. O saptamana am plans noapte de noapte in camera, singura. Dar stiam ca prezenta mea acolo ajuta acele femei si mame, asa ca ziua continuam sa fiu langa ele in aceste momente dramatice.
Experienta respectiva mi-a dat insa puterea de a nu ma lasa intimidata de nimeni si de nimic, si hotararea de a lupta sa fac o lume mai buna in jurul meu.
Mi-am spus atunci ca vreau sa fac ce pot ca nicio mama sa nu mai treaca prin traumele prin care au trecut mamele din zonele de conflict in care am fost.
Poate m-ati tot auzit vorbind despre siguranta nationala. La granita de est a Romaniei avem un conflict, in Ucraina. Spun ca Romania trebuie sa isi pastreze directia Vest si sa aiba o relatie stransa cu NATO si Statele Unite, pentru ca sunt singurele care ne protejeaza. Nu vreau sa vad mame romance sfasiate de durerea pierderii fiilor sau altora dragi intr-un conflict. As vrea ca nicio mama, oriunde s-ar afla in lume, sa nu treaca prin asta.

Cum ati evoluat alaturi de fiul dumneavoastra, ce ati invatat si continuati sa invatati de la el?
MONICA MACOVEI: Am invatat mereu de la el. Copilul, inca din primele zile, te invata sa te daruiesti, sa fii si mai responsabil, si te invata sa vezi lumea cu alti ochi, cu ochii lui, care abia o descopera.
Mama a fost profesoara de biologie la mai multe licee din Bucuresti, cel mai mult a predat la liceul I.L.Caragiale. Mama, care stia sa faca elevii sa invete, a reusit, cred ca mult mai bine decat as fi reusit eu, sa ii deschida ochii si mintea pentru carte. Radu stie acum sase limbi straine, a vrut el sa le invete, citeste, ii place sa descopere locuri si oameni. In mai multe vacante a lucrat ca voluntar, a fost chiar pe santier sa construiasca locuinte pentru oameni nevoiasi, la Cluj. Sunt mandra ca imi calca pe urme, ca iubeste oamenii si face lucruri pentru a-i ajuta.
Altfel, ne incurajam reciproc. Ne ajutam unul pe altul. Ne mai si certam cateodata. El ma critica, imi da sfaturi, ma suna adesea sa ma intrebe daca am mancat. Cand era mic, eu eram cea care il cicalea sa manance tot, sa manance fructe, sanatos. Acum face el asta cu mine. Eu ii spun mereu ca important este sa aiba un drum drept in viata. Asa am invatat si eu de la parintii si de la bunicii mei din Ardeal. Nu am ce sa ii reprosez. Sunt mandra de el, este serios si responsabil, a invatat foarte bine si mult intotdeauna, este opusul “beizadelelor” de bani gata, pe le vedem din pacate in societatea romaneasca.
Uitandu-ma in urma, la 23 de ani distanta, pot sa spun ca am o cariera solida, construita cu multa munca si seriozitate, si o mare reusita: baiatul meu, Radu.

Nu am nimic ascuns in trecutul meu, nu sunt implicata in niciun scandal, nu am prietenii dubioase, nu am cu ce sa fiu santajata.

Revenind la politica si la momentele tensionate pe care le traversam acum… Ce este in spatele scandalului ofiterului acoperit?
MONICA MACOVEI: Nu vreau sa intru in speculatiile presei. Cert e ca avem prea mult din ”servicii secrete” in aceasta campanie si asta nu face bine democratiei. S-a creat o atmosfera de ”securism”, pe care am mai simtit-o la inceputul anilor 90. Oamenii simt nesiguranta si sunt suspiciosi in aceasta atmosfera. Asta pentru ca nu avem inca reguli clare. De pilda, eu voi propune ca un sef de serviciu sa nu poata ocupa o demnitate publica aleasa sau numita timp de cinci ani dupa plecarea din functie. Voi propune de asemenea ca serviciile secrete sa nu poata face recrutari in politica si presa. In magistratura am obtinut deja asta, pe cand eram ministru. Eu am desfiintat un serviciu de informatii al Ministerului de Justitie, SIPA se numea. Cred ca serviciile si politica trebuie sa fie bine separate. Oamenii trebuie sa se simta liberi, nu sa simta suspiciune. Serviciile au rolul lor si acesta e foarte important in orice societate. Au suficiente mijloace de culegere a informatiilor si fara sa recruteze oameni din politica si presa.

Nu exista vreun posibil scandal care v-ar putea afecta si pe dumneavoastra? Nu va temeti de vreo speculatie, de vreo conspiratie care v-ar putea intoarce din drum?
MONICA MACOVEI: Categoric, nu. Nu am nimic ascuns in trecutul meu, nu sunt implicata in niciun scandal, nu am prietenii dubioase, nu am cu ce sa fiu santajata.
Daca va referiti la subiectul “ofiterului acoperit”, eu am declarat in repetate randuri si o spun si acum: nu am fost si nu sunt ofiter acoperit intr-un serviciu de informatii romanesc sau strain. Eu am ocupat functii publice sau mi s-au propus functii publice, deci am fost temeinic verificata de institutiile statului.

Cum au fost, din perspectiva dumneavoastra, presedintii de dupa 1989 ai Romaniei pentru tara noastra?
MONICA MACOVEI: Ion Iliescu a avut o influenta nefasta asupra tarii. A intarziat mult dezvoltarea si modernizarea Romaniei, dar si democratizarea tarii. Ne amintim mineriadele de la inceputul anilor 90, controlul justitiei de catre politicieni, ceea ce a permis marile jafuri nationale tot de la inceputul anilor 90: banci fraudate, privatizari dubioase, retrocedari de terenuri in afara legii. De aceea am si spus: cand voi ajunge in functia de presedinte, voi milita ca aceste lucruri sa fie lamurite. Oamenii au dreptul sa stie ce i-a tinut in loc atatia ani si, acolo unde este posibil, sa fie recuperati banii publici furati. Ion Iliescu a tinut Romania intr-o zona gri, mai apropiata de Rusia. Adevarul este ca rolul cel mai important in schimbarea directiei, spre Vest, l-a avut Emil Constantinescu, cu costuri politice, e adevarat. Dar putem sa recunoastem cateva gesturi curajoase prin care a demonstrat partenerilor nostri europeni ca putem fi o tara de incredere. Traian Basescu a facut multe lucruri bune pentru a avea o justitie independenta. Am primit sprijinul sau in acest sens cand am fost ministru al Justitiei. De asemenea, a jucat un rol important in promovarea unei politici externe consecvente: spre NATO si Uniunea Europeana.

 Sansa mi-o da votul oamenilor, nimic altceva, iar daca oamenii vor vota cu mine in primul tur, ii asigur ca voi castiga. Nu doar eu. Toti vom castiga.

Daca veti castiga alegerile, care va fi primul lucru de care va veti ocupa?
MONICA MACOVEI: Nu exista un prim lucru pe care il faci atunci cand ajungi presedinte. Dar poate ca ambitia mea cea mai mare, si voi face asta din prima si pana in ultima zi a mandatului, este de a reda romanilor demnitatea si sentimentul de libertate. Daca oamenii nu se simt liberi, nimic nu merge in societate: nici afacerile, nici scolile, nici spitalele. Daca oamenii nu isi recastiga demnitatea de cetateni si raman permanent rusinati ca sunt romani sau timizi in fata functionarilor sau tematori in fata politicienilor, atunci nu avem nici solidaritate reala, nici cinste, nici democratie. Pentru asta ma voi bate: pentru oameni demni si liberi. Voi fi presedintele oamenilor, nu al partidelor corupte.

Nu o sa dati vina, cum se procedeaza in tara noastra, pentru ce este dificil de facut, pe „greaua mostenire”?
MONICA MACOVEI: Nu avem mostenire grea sau usoara. Eu privesc partea plina a paharului. Pornesc de la progresele care s-au facut si mergem mai departe. Schimbarea in bine nu se face nicaieri peste noapte. Dar scanteia schimbarii in bine se poate produce intr-o zi, ziua alegerilor. Daca oamenii vor alege un presedinte care sa ii reprezinte pe ei, atunci, chiar in acea zi a alegerilor, se poate deschide un drum nou pentru tara.

Dar daca nu ati castiga alegerile, care ar fi primul lucru pe care l-ati face?
MONICA MACOVEI: Nu iau in calcul acum asa ceva. Eu am intrat in aceasta competitie ca sa castig. Si celor care incearca sa ma descurajeze spunandu-mi ca nu am sanse sau celor care spun ca fac nu stiu ce jocuri le spun asa: sansa mi-o da votul oamenilor, nimic altceva, iar daca oamenii vor vota cu mine in primul tur, ii asigur ca voi castiga. Nu doar eu. Toti vom castiga.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.