fbpx

‘Nelly Miricioiu 70’, o filă importantă în istoria muzicii și a solidarității

de

Pe 31 martie 2022, chiar în ziua în care marea soprană internațională Nelly Miricioiu a împlinit 70 de ani, pe scena Operei Naționale din București a avut loc o gală dedicată artistei, un spectacol extraordinar ce a scris o filă importantă în istoria muzicii de operă. Evenimentul, așezat într-un concept regizoral unic semnat de titratul și talentatul regizor invitat Rareș Zaharia, a transmis, deopotrivă, un mesaj de pace și de solidaritate cu poporul ucrainean aflat în aceste zile într-o grea suferință. Probabil că o astfel de asociere între sărbătoarea unei aniversări nobile și semnalul de alarmă față de o lume ce se prăbușește la doar câteva sute de kilometri de noi nu s-ar fi potrivit la fel de bine niciunui alt nume din panoplia marilor personalități ale operei românești. Dar Nelly Miricioiu, dincolo de marile sale succese, ce au dus renumele artiștilor români în marile teatre ale lumii, s-a remarcat întotdeauna prin rafinamentul caracterului său, curajul destinului asumat și mesajul de toleranță, de generozitate, de bunătate pe care l-a transmis lumii prin vocea, prin proiectele sale, prin actele sale caritabile și prin luările sale de poziție în cânt sau în faptă.

Marea scenă a operei din București a găzduit o sărbătoare a 70 de ani de viață și, totodată, a 50 de ani de carieră muzicală de succes neîntrerupt. Căci în 1972, la doar 20 de ani, Nelly Miricioiu a fost cea mai tânără participantă la concursul „Francisco Vinas” unde și-a adjudecat marele premiu. De atunci, oricât de plin de obstacole i-ar fi fost parcursul profesional, oricât de dificilă depărtarea de țară și de familie, Nelly Miricioiu a urcat treaptă cu treaptă în istoria muzicii internaționale, devenind unul dintre cele mai respectate și iubite nume ale operei, dublându-și reputația artistică cu un neclintit renume al generozității și al gesturilor întotdeauna nobile.

Toate marile teatre muzicale ale lumii au revendicat-o pe marea artistă Nelly Miricioiu în acești ultimi 50 de ani. Toate marile roluri de soprană din repertoriul bel canto sau verist au devenit succese prin glasul său expresiv și bogat nuanțat. Toți cei care au întâlnit-o au marcat întâlnirea cu artista ca pe o amintire de neuitat cu un om aparte, a cărui menire pe pământ este aceea de a înlesni tuturor evoluția spre adevăr, spre bine, spre divinitate.

Sub semnul acestor valori a stat și întreaga gală Nelly Miricioiu 70, al cărei titlu a fost scris în albastru și galben, culorile țării de lângă granița și de lângă inima noastră, căreia încercăm să îi dăm speranță. Pe ecranul din spatele scenei au rulat, doar din când în când, atunci când mesajul din cânt se potrivea cu mesajul vizual, imagini tulburătoare din războiul nedrept în care a fost târâtă Ucraina, iar lacrimile de emoție ale spectatorilor au adunat în ele și sarea neputinței, dar și strălucirea speranței că, totuși, muzica și frumusețea vor salva lumea.

Gala a stat și sub semnul grației și forței marilor voci, căci alături de marea soprană aniversată au urcat pe scenă și alți muzicieni remarcabili, ce fac cu toții parte din istoria de mare dragoste construită de Nelly Miricioiu. Alături de ea au fost prezenți tenorul de prestigiu internațional Gregory Kunde, legat de sărbătorită printr-o istorie valoroasă de colaborare profesională și prietenie durabilă și soliștii teatrului bucureștean alături de care Nelly Miricioiu a mai cântat sau cărora le-a fost maestră: tenorul Daniel Magdal, soprana Marta Sandu Ofrim, basul Leonard Bernad. La pupitrul dirijoral, în calitate de invitat, s-a aflat marele dirijor Giuliano Carella, iar maeștrii de cor Daniel Jinga și Adrian Ionescu au pregătit participarea ansamblului coral din cadrul programului ce l-a avut ca prezentator pe tenorul Andrei Lazăr.

A fost o sală plină, a fost o seară înaltă, a fost o zi însemnată a istoriei muzicii, la care au contribuit nu doar eroii serii, Nelly Miricioiu si invitații ei, ci toți cei care au venit, ca participanți sau spectatori, pentru a aduce omagiul lor de mare dragoste, pentru o artistă ce a hotărât să-și încheie cariera pe scena Operei din București. Drumul său spre inimile tuturor celor ce iubesc muzica adevărată și armonia pătimașă a operelor va merge mai departe, pentru totdeauna.

Fotografii de Paul Buciuta

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.