fbpx

Octavian Hart: Exista frumusete pentru fiecare

de

Drumul spre cea mai buna forma, aceea pe care ne-o dorim cu totii, dar ni se pare, adesea, de neatins, poate deveni extrem de placut daca avem un insotitor langa care ne simtim in deplina siguranta, care ne va ghida pe drumul antrenamentului, al nutritiei sanatoase si al unui mod de viata cumpatat si frumos. Octavian Hart este unul dintre acestia. Unul dintre putinii antrenori personali de fitness, dintre cei superspecializati si informati, care te pot duce repede, eficient si placut in directia buna a sanatatii si frumusetii.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Fotografiile au fost realizate la IDM Club Bucuresti.
In fotografii apare Loredana, femeie de afaceri, una dintre clientele antrenorului Octavian Hart

Marea Dragoste- Tango : Stim cu totii care este calea grea inspre frumusete: sa stai toata ziua in sala si sa mananci numai frunze de salata… Cum sa facem sa atingem, totusi, idealul formei noastre fizice, fara sa ne oropsim astfel?
OCTAVIAN HART: Daca te gandesti ca ai de tinut o dieta stricta toata viata, acest lucru poate deveni extrem de deprimant. Insa nu asa trebuie sa stea lucrurile. Demersul se construieste pe etape. Daca intr-adevar trebuie sa slabesti, iti alegi, de exemplu, patru-cinci luni in care sa tii o dieta mai stricta si, dupa aceea, incepi sa mananci mai diversificat. Foarte multe fete fac greseala asta legata de cantar, slabesc infometandu-se. In momentul in care slabesc infometandu-se, de fapt, ceea ce pierd in greutate este tesut muscular si apa, mai putin grasime. Masa musculara activa, care oricum este mica in corp, e bine sa fie la un nivel cat mai ridicat pentru ca ne asigura un metabolism rapid. E foarte neproductiv sa pierdem in greutate muschi. Dar multi dintre cei care fac foamea ca sa slabeasca, slabesc doar muschi si apa si raman cu grasime. Si-atunci e acel aspect nu foarte atractiv, englezii ii spun skinny fat. Acesta ar fi un prim aspect legat de dieta. Un alt aspect este legat de faptul ca o dieta nu poate fi identica pentru toate persoanele. Exista metabolisme diferite, reactii diferite la anumite diete.

Exista, insa, si diete general valabile, care functioneaza cam la toti…

OCTAVIAN HART: O dieta foarte renumita este dieta Atkins, in care sunt eliminati carbohidratii sau glucidele pana aproape de zero, dar se mananca multe proteine, grasimi sanatoase si multe fibre. Aceasta dieta este, la modul general vorbind, cea mai drastica si cea mai eficienta. De regula, da rezultate la majoritatea persoanelor.

Spuneati mai devreme ca pierderea musculaturii afecteaza inclusiv metabolismul. De ce, care e legatura?
OCTAVIAN HART: Muschii consuma mult mai multe calorii decat grasimi. Corpul nostru are nevoie de un numar de calorii ca sa isi satisfaca nevoile zilnice de efort, iar aceasta se numeste rata metabolica bazala: caloriile necesare pentru o persoana ca sa se mentina. Ca sa se pastreze tesutul muscular, corpul consuma mai multe calorii decat consuma ca sa prezerve tesutul format din grasime. Cu alte cuvinte, cineva care are un corp musculos, consuma mult mai multe calorii decat cineva cu un corp cu multa grasime. Din punctul acesta de vedere, cand vorbim de metabolism, de calorii, de cat ingeram si de cat consumam, corpul actioneaza foarte primitiv. El vrea sa supravietuiasca. Nu-l intereseaza aspectul fizic, nu-i pasa ca cineva vrea sa arate bine sau nu.

A avea o masa musculara cat mai dezvoltata are, deci, multe avantaje.
OCTAVIAN HART: Este primordial ca toata lumea sa tina cont de faptul ca masa musculara activa te ajuta sa iti mentii o greutate ideala sau sa slabesti. Iar daca este sa vorbim si de asa banuitele dezavantaje, de temerile false, eu spun raspicat ca in special femeile nu trebuie sa se teama ca, lucrand exercitii in sala, o sa isi dezvolte o masa musculara prea mare. Sunt si femei care se ingrijoreaza, spun: daca am sa lucrez in sala, cu greutati, nu o sa imi pierd feminitatea, corpul subtire? Datorata diferentei hormonale dintre femei si barbati, pentru ca la femei predomina estrogenul, la barbati, testosteronul, femeile nu-si vor dezvolta masa musculara niciodata la un nivel care sa poata strica armonia trupului lor.

Cu totii am vazut, insa, acele femei cu corpul plin de muschi!

OCTAVIAN HART:
Toate femeile acelea pe care le vedem in anumite reviste, cu un corp efectiv masculin si foarte dezvoltate muscular, sunt astfel pentru ca folosesc hormoni masculini. Acelea sunt corpuri artificiale! O femeie normala nu isi va dezvolta masa musculara niciodata la un nivel macar apropiat de al unui barbat. Dar este la fel de important pentru o femeie sa aiba cat mai multi muschi, si pentru a avea un corp tonifiat, dar si ca sa aiba un metabolism rapid.

Dar pentru un baiat este recomandabil sa isi dezvolte masa musculara? Sunt atatea mame care le interzic baietilor lor, adolescenti, sa mearga la sala.
OCTAVIAN HART: Daca ceea ce faci in sala, ca timp alocat si acuratete a exercitiilor din programul de antrenament, este corect, atunci nu se poate intampla nimic negativ. Sa recunoatem, lumea isi da adesea cu parerea fara sa stie despre ce e vorba. Si mai e inca o problema. Din cauza exploziei pe care o constatam in domeniul fitness-ului, a faptului ca a devenit un subiect la moda, ca in orice domeniu in expansiune, treaba asta atrage si foarte multi asa-zisi profesionisti care, de fapt, propaga niste informatii gresite, incomplete sau deformate.

Deci, daca e sa luam in seama informatiile corecte, nu poate fi ceva rau in antrenamentele de fitness!
OCTAVIAN HART: Antrenamentul corect intareste incheieturile, articulatiile, tendoanele, tonifiaza musculatura, intareste muschiul cardiac, ne face metabolismul mai eficient, ne face arderile grasimilor mai eficiente. Din orice punct de vedere, antrenamentul este sanatos, cu conditia sa fie facut corect.

…si sa nu fie intrerupt niciodata? Multi se plang si de asta… Nu ma apuc, pentru ca daca ma intrerup, o sa ma deformez…
OCTAVIAN HART: Daca vine sa faca antrenamente o persoana supraponderala, fara conditie fizica si reuseste, sa zicem, sa ajunga intr-o forma foarte buna, cu masa musculara abdominala vizibila, dupa doi ani – dau niste termene doar orientative… – daca intrerupe antrenamentele si dieta sanatoasa si redevine intr-un anumit timp gras, fara tonus si fara energie, data viitoare cand se va apuca iarasi de antrenamente parcursul pe care prima data l-a strabatut in doi ani il va face, de asta data, in mult mai putin, sa zicem in aproximativ sase luni. Pentru ca e extraordinar, corpul are o memorie musculara si va ajunge mult mai usor la o stare buna, daca a mai ajuns acolo candva…

Ati amintit mai devreme dieta Atkins. Dar, de exemplu, la moda acum este metoda Dukan…
OCTAVIAN HART: Dukan este tot o dieta in care glucidele sunt eliminate si sursa calorica primordiala pentru corp sunt proteinele. Ele ne furnizeaza energie. In momentul in care eliminam glucidele din alimentatie, corpul este obligat sa apeleze la surse de energie alternative si atunci primul lucru pe care-l face e sa se duca la celulele adipoase, sa mobilizeze grasime din interiorullor si sa faca rost de calorii de-acolo. Sunt trei categorii mari de nutrienti: glucidele, lipidele si proteinele. Paradoxal este faptul ca, desi orice bucatica din corpul nostru, incepand cu unghiile, parul, dintii, muschii, tot corpul nostru, in orice milimetru l-am lua, contine proteine, corpul isi face rezerve de grasimi si de glucide, dar nu face rezerve de proteine. Si aici spun cat de necesare sunt proteinele si cat de putin necesare sunt, in comparatie cu proteinele, celelalte doua surse alimentare mari, adica glucidele si grasimile.

Deci sunt recomandate dietele pe baza de proteine…
OCTAVIAN HART: Sunt recomandate, daca trebuie sa slabesti, problema este ca oamenii le iau foarte drastic. Organismul are nevoie de niste grasimi sanatoase, de acizi grasi esentiali, componente pe care noi le luam din alimentatie. Dietele sunt indicate doar cu conditia ca acela care le urmeaza sa stie bine ce anume sa manance si, desi elimina complet anumite elemente din alimentatie pentru un timp, sa nu se priveze in acelasi timp de nutrienti care sunt foarte importanti pentru sanatatea corpului. Acizii grasi esentiali, asa-numitii Omega 3 si Omega 6, ii gasim in avocado, in somon, in uleiul de masline. Aminoacizii esentiali, pe de alta parte, se gasesc in totalitate in surse proteice de origine animala si sunt incompleti in sursele proteice de origine vegetala. De aceea, stiintific vorbind, un regim strict vegetarian este nesanatos. Mancand fasole, cartofi, orez, linte, orice altceva vegetal, niciunul dintre aceste alimente nu va contine toti aminoacizii esentiali.

Dar daca nu mai mancam nimic o vreme?
OCTAVIAN HART: Daca privam corpul de hrana, el intra intr-o stare de autoconservare unde mentine grasimile pe care le are si nu lasa arderile de grasimi sa aiba loc. Pentru ca organismul sa poata arde grasimile in mod eficient, noi trebuie sa ii dam mese mici si dese, bogate in proteine, in asa fel incat organizmul sa fie linistit ca isi ia nutrientii de care are nevoie si nu intra intr-o stare de infometare, de panica si da drumul la arderea grasimilor. Complementar, il ajutam prin efort fizic.

Deci dieta cu ciorba de varza, la randul ei atat de raspandita, este, probabil, una dintre cele mai putin recomandate?
OCTAVIAN HART: Dieta cu ciorba de varza, dieta cu orice supa sau leguma fiarta este o dieta de infometare in care facem exact ce spuneam inainte ca trebuie sa evitam, nu ii dam corpului nutrientii necesari. E foarte posibil ca cineva sa slabeasca mancand supa de varza si pe moment nu simte repercusiunile, insa toate astea se platesc mai tarziu. La 20 de ani ma apuc sa fac foamea, fac in mod repetat chestia asta si, pentru ca organismul e tanar si are resurse, n-o sa ma resimt din punct de vedere al sanatatii. Dar la 40 de ani sau la 50 e posibil sa ma trezesc ca ajung la doctor si sa ma intreb de ce.

Practic, daca stim lucrurile astea, putem sa ne organizam viata in asa fel incat, orice mostenire genetica am avea, sa fim si frumosi, si sanatosi, pe termen lung?
OCTAVIAN HART: Exista frumusete pentru fiecare, putem fi cu totii si frumosi si sanatosi. Dar sunt aici sunt doua aspecte. O data, trebuie sa fim informati si sa avem doar informatii pertinente, provenite de la specialisti, din publicatii prestigioase, din reviste sau din carti care prezinta o certitudine stiintifica. Apoi, e celebra vorba: oamenilor le place sa auda ceea ce vor sa auda si de aceea, unii oameni se pacalesc singuri, crezand, pentru ca pare mai usor asa, ca pot slabi sau pot arata bine prin cine stie ce procedee-minune, rapide si cu rezultate definitive. Daca urmezi caile astea usoare, ai sa obtii poate pe moment niste rezultate care s-ar putea sa te satisfaca, dar o sa platesti din punct de vedere al sanatatii. Eu nu sunt adeptul extremelor. Sa stai 365 de zile pe an si sa nu mananci o prajitura sau o inghetata daca poftesti, iarasi e aberant. Dar e foarte bine daca reusesti sa iti faci un stil de viata sanatos, in care sa mananci cam ce trebuie, cand trebuie si, in acelasi timp, sa iti permiti si mici exceptii. Daca facem aceeasi dieta foarte restrictiva mereu si nu schimbam nimic, corpul va intra intr-o rutina si nu va mai reactiona la dieta respectiva. Asta e valabil si la antrenamente. De aceea, schimbarile de dieta si de antrenamente trebuie facute, in functie de starea, conditia fizica actuala a persoanei de la care astepti anumite rezultate.

De unde ati pornit pe traseul acesta si cum ati ajuns pana aici?
OCTAVIAN HART: La 16 ani ne-am apucat de sala fara sa stim ce facem, fara sa stim ce e corect si ce nu, fara sa avem informatii. Nu exista internet, iar reviste de specialitate abia daca prindeam cate una, foarte rar. Dar a fost foarte multa ambitie si pasiune din primul moment. Mi-a placut antrenamentul cu tot ceea ce presupune, mi-au placut exercitiile fizice si, in acelasi timp, pentru ca m-a interesat si mi-a placut, am incercat sa studiez cat de mult am putut. Pe masura ce informatiile au inceput sa apara, si aici nu ma refer doar la internet, ci la carti si reviste de specialitate, la cursuri si scoli, am inceput sa am o alta viziune asupra antrenamentelor, dietelor. Daca ceea ce faci faci cu pasiune, atunci incerci sa fii cat mai bun in domeniul respectiv.

Dar cand v-ati hotarat sa faceti din asta o profesie?
OCTAVIAN HART: Din 1999-2000 am luat aceasta decizie. Mi-a placut sa vad rezultate la oamenii cu care lucrez si mi-a placut asta si pentru ca implica multa comunicare, iar mie imi place sa socializez, sa cunosc oameni. Eu sunt si am fost mereu atent in selectia oamenilor cu care lucrez. Daca am simtit o incompatibilitate la nivel personal fata de oricine a dorit sa imi fie client, sa lucreze cu mine, am preferat sa evit orice fel de relatie profesionala. Nu doresc sa am prea multi clienti, pentru ca nu poti sa te ocupi bine de ei, calitativ vorbind. Daca ai o activitate de douasprezece, paisprezece ore pe zi, nu mai dai randament. Trebuie sa iti gasesti, individual vorbind, parametrii in care poti sa performezi cel mai bine.

Femeile vor, de obicei, sa slabeasca si barbatii, sa faca muschi. E vreo diferenta in felul in care abordeaza lucrurile?
OCTAVIAN HART: Femeile, am observat, in general sunt mai constiincioase, mai atente si sunt dispuse la sacrificii mai mari decat barbatii. Barbatii sunt mai delasatori si nu au consecventa pe care o au femeile. Asta nu inseamna ca nu sunt si exceptii peste tot.

Exista o limita de varsta? O varsta cand e prea tarziu sa ne apucam de fitness?
OCTAVIAN HART: Nici daca incepi la cincizeci de ani nu e prea tarziu. Nu exista o limita de varsta. Si eu va garantez ca poti sa arati senzational la o varsta inaintata, nu exista limite ale frumusetii, daca lucrezi si traiesti sanatos.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.