fbpx

Regizorul Cosmin Zaharia: Rolul artistului este de a încerca să trezească prin toate mijloacele umanitatea

de

Peste câteva zile, mai precis marți, 3 mai 2022, de la ora 18.30 la Cinema City – AFI Cotroceni va avea loc avanpremiera filmului „The Music Island”, în regia lui Cosmin Zaharia. A decis să regizeze şi să investească tot ce avea în primul lui lungmetraj numit „The Music Island”. Cosmin Zaharia s-a născut la Târnăveni şi a urmat cursurile Liceului Teoretic Andrei Bârseanu. A absolvit Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Facultatea de Film şi Teatru a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti în timp ce cocheta cu pictura, urmând cursurile artistului Iuliu Moldovan. A luat decizia de a-şi continua studiile cu un Master în Teatru şi Film, MA ACTING INTERNATIONAL al EAST 15 Acting School din Londra. După câteva scurtmetraje interesante şi gustate de public, Cosmin şi-a început activitatea ca actor în perioada studiilor sale la Bucureşti. A colaborat cu Teatrul Masca pentru spectacolul „Îndrăgostiţii” (Comedia de’ll Arte), regizat de Michelle Modesto Casarin, şi „Actorii” si „Măturătoarele” (teatru stradal), regizate de Mihai Mălaimare. A mai jucat şi în „12 oameni furioşi” la Teatrul Metropolis şi Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş şi Teatrul de Nord din Satu Mare, precum şi în show-ul „Păi, până când?!” la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte lumea filmului, actorul şi-a făcut debutul cu un mic rol în blockbuster-ul hollywoodian „Rush”, în regia lui Ron Howard. Stabilit la Londra, a ales să investească majoritatea banilor pe care i-a câştigat în filmul „The Music Island”. A renunţat la multe pentru a-şi vedea împlinit acest proiect de suflet, ale cărui filmări s-au derulat în Ibiza, Londra, Cluj, Bucureşti şi Kavarna. Pe plan internațional filmul lui Cosmin Zaharia a obținut premii în cadrul mai multor festivaluri, printre care „Best First Time Director”, la Praga, „Best Indie Feature Film”, la Kosice, în Slovacia și premiul de „Best First Time Filmmaker”, la Toronto. Discuția cu Cosmin Zaharia a fost un fel de meditaţie pe tema crizei culturale actuale, dar și asupra faptului că artistul pare că nu mai este un slujitor al unei idei măreţe.

Loreta Popa: Rostul unui film este să te scoată din starea în care intri în sala de cinema, să te facă să zâmbești, să te emoționeze, dar mai ales să te pună pe gânduri. Ce vrei să imprime în memoria și în sufletele spectatorilor filmul tău „The Music Island”?

Cosmin Zaharia: Filmul pe care l-am făcut este plin de mesaje. Unele mesaje vor rezona cu o categorie de oameni, iar altele cu altă categorie. Cert este faptul că sentimentul pe care vreau să-l transmit prin toată succesiunea asta de imagini vizuale, numesc aici filmul meu, este cel de libertate și importanța responsabilității faptelor noastre. Viața noastră este o consecință a deciziilor din trecut. Nimeni în afară de noi nu este răspunzător de viața noastră. Personajul principal al acestui film este de fapt un foarte bun exemplu. Ca orice lucrare artistică, da, filmul meu are mesaje, fie transmise direct de către personaje, fie transmise la nivel vizual, prin compoziție, prin culori, prin succesiunea și ritmul scenelor. Chiar și modul în care este editat filmul transmite un mesaj. Unele sunt subliminale. Ce-ar fi o lucrare artistică dacă nu ar transmite nimic? În fiecare situație care a fost creată în film, chiar dacă este unul cu tentă comercială și o poveste destul de simplă, lumea trebuie să caute mesaje. Fiecare spectator va descoperi că are ceva în comun cu un anumit personaj sau cu o anumită situație. Va rezona cu o anumită scenă.

Trage filmul tău o concluzie, judecă, pune etichete, bate cuie în palmele cuiva, dă cu pietre, sau, dimpotrivă, oferă soluții?

Cosmin Zaharia: Nu dă cu pietre. Dacă mesajele directe pot fi numite așa asta e altceva. Trebuie să ne asumăm întotdeauna ceea ce zicem și facem. Trebuie să fiu răspunzător pentru fiecare lucru pe care îl comunic.

Lumea în care trăim a atins un prag al indiferenței, al lehamitei, al lipsei de toleranță, al răutății gratuite oricum și oricând, al așezării la zid fără motiv greu de imaginat. Te-ai lovit la rândul tău de toate aceste lucruri. Îmi mărturiseai că numai un nebun poate pleca la un drum ca acesta pe care tu l-ai urmat în ultimii ani. E atât de greu să faci un film independent?

Cosmin Zaharia: Din experiența mea de până acum pot să spun că este deosebit de greu să faci un film independent. Așa cum l-am făcut eu. Spun acest lucru pentru că filmul nu a beneficiat de sponsori. A fost realizat din buget propriu. Probabil lumea se întreabă de ce am făcut astfel, de ce nu am căutat sponsori, cum fac 99,9 la sută dintre producătorii de film? Date fiind circumstanțele, eram în Anglia, un actor total necunoscut, cu dorința arzătoare de a crea un film, care ar fi fost șansele dacă m-aș fi dus la o companie și aș fi spus: „Vă rog să-mi dați o sponsorizare că eu vreau să fac un film!” Țineți cont de faptul că nu făcusem niciun lung metraj până în acel moment. Șansele mele ar fi fost aproape nule. Și în acest moment, când sunt înainte de lansare, după doi ani de pandemie, fără vreun return on investment să-l numim așa, pe care să-l pot folosi pentru promovarea filmului. Chiar și acum, înainte de lansare, e greu să obțin o sponsorizare. Nu știu dacă așa a fost în trecut, dacă așa e acum, Vreau să subliniez însă un lucru: ai nevoie de o pasiune imensă și o putere de sacrificiu aidoma pentru a produce un film. Nu mi-am permis în această perioadă de trei ani, cât am lucrat la film, să renunț la job. Trebuia să plătesc anumite cheltuieli existențiale și să păstrez banii pe care îi acumulasem doar pentru film. Am renunțat doar în perioada în care filmam sau din cauza repetițiilor. Consider că unui producător de film independent ar trebui să i se acorde respectul cuvenit, mai ales dacă a făcut totul din resurse proprii. Acea persoană sacrifică totul și este foarte greu. Numai faptul că reușește să distribuie filmul în cinematografe cred că este o performanță. Dat fiind faptul că a trecut prin atâtea obstacole și a sacrificat atât de multe. Audiența este oricum necruțătoare în momentul vizionării filmului. Ai nevoie de ambiție, de pasiune, de putere de sacrificiu, trebuie să fii pregătit să pierzi, trebuie să fii puternic și să nu cedezi niciodată.

Unde și când va avea loc avanpremiera?

Cosmin Zaharia: Marți, 3 mai, de la ora 18.30 la Cinema City – AFI Cotroceni va avea loc avanpremiera, cu presă, VIP-uri, influenceri, invitați. Una dintre surprize este prezența celui care a compus muzica filmului, un DJ excepțional, Vlad Odangiu., pe care l-am invitat să mixeze chiar la momentul avanpremierei. Premiera va avea loc vineri, 6 mai. Filmul va fi prezentat prin lanțul Cinema City la București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța și Galați, dar și prin rețeaua CineGold la Sibiu, la Sighet, cinema Mara, iar la Borșa la Cinema 3D. Va mai fi prezentat și la Brașov și Satu Mare, prin Cinema One.

Ce se poate numi şansă în ceea ce te privește?

Cosmin Zaharia: Nu prea cred în șansă, pentru că dacă aș fi așteptat să fiu bogat sau să fac rost de sponsori, nu știu dacă s-ar fi ivit vreodată momentul potrivit să fac un film. Am învățat multe lucruri pe parcursul producerii acestui prim lungmetraj. Orice experiență îți aduce un plus de cunoaștere. Consider că nimic nu este imposibil în această viață, depinde numai de noi dacă vrem să obținem lucruri mărețe sau să stăm în rândul oamenilor obișnuiți. Niciodată nu am așteptat norocul, întotdeauna mi l-am creat, mi-am creat șansa. Ca dovadă, sunt actor la bază, am plecat în Anglia, am terminat masterul acolo, trebuia să aștept să mă duc la castinguri, să fiu chemat pentru diverse roluri. La un moment dat însă m-am oprit să mai fac asta. M-am apucat să scriu, să produc, iar apoi să regizez. Nu cred în șansă. Cred că ne creăm singuri șansele pentru tot ceea ce vrem să obținem.

Crezi că ți se va urca vreodată la cap succesul?

Cosmin Zaharia: Nu cred că voi trece printr-o asemenea experiență, pentru că niciodată nu am fugit după faimă. Niciodată nu am făcut artă cu motivul de a face bani și de a deveni faimos. Dacă aș fi făcut chestia asta probabil aș fi investit mulți bani doar în imaginea mea, devenind vedetă între ghilimele. Nu acesta a fost scopul meu. Eu vreau să las ceva generațiilor care vor urma sau să trimit anumite mesaje societății în care trăiesc acum, să aduc o schimbare, să-mi spun punctul de vedere pentru anumite lucruri pentru care trebuie tras un semnal de alarmă.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat din această experiență?

Cosmin Zaharia: Lucrul cel mai important pe care l-am învățat a fost faptul că nimic nu este imposibil. Întotdeauna am fost o persoană care a vrut să facă lucruri mărețe, întotdeauna am avut acest vis. Una e să ai un vis și alta ca el să devină realitate. Pentru ca acest vis să devină realitate este nevoie de foarte, foarte, foarte, foarte, foarte, foarte multă muncă. Multe sacrificii. Trebuie să fii pregătit să pierzi, apoi s-o iei de la capăt. Iar să pierzi și iar s-o iei de la capăt. Vei reuși atât timp cât dorești acel lucru cu adevărat.

Ce schimbări s-au produs în sufletul artistului care ești datorită sau din cauza filmului pe care numai tu știi cât te-a costat? Și nu mă refer la partea financiară, ci la partea umană.

Cosmin Zaharia: A fi vedetă nu înseamnă a fi un om valoros. A fi vedetă nu înseamnă a fi un om talentat. A fi vedetă nu înseamnă a fi un model. Am fost, sunt și voi fi un om simplu. Îmi place să comunic cu fiecare persoană în parte. Îmi place să socializez. Structura mea de om este una simplă. Am plecat de jos și mi-am clădit cariera cu propriile forțe, cu încrederea și sprijinul celorlalți. Nu mă voi schimba. Modestia este una dintre cele mai importante calități ale unui om. Acest lucru lipsește multor persoane cunoscute. Acest lucru este uitat de multă lume. Acest film a fost o experiență de neuitat. M-a schimbat foarte mult. Nu poți să intri într-un astfel de proiect și să-l duci la capăt și să nu te schimbi. Poate pentru că ai cunoscut mulți oameni, ai interacționat cu ei, ai trăit ce nu ai mai trăit până atunci, a trebuit să te adaptezi. Având resurse financiare limitate a trebuit să faci multe compromisuri și să încerci să găsești soluții continuu. Nu poți face toate acestea dacă nu te schimbi și nu-ți schimbi modul de a gândi. Fiecare situație este diferită, fiecare interacțiune cu alt om este diferită. Fiecare situație limită schimbă ceva în tine. Am produs acest film cu un consum foarte mare energetic, financiar, intelectual. Nu este simplu să fii actor, regizor, producător și scenarist în același timp. E greu să te poți concentra pe mai multe fronturi odată. De exemplu, în tot anul 2019 nu am dormit mai mult de trei ore pe noapte. Mă trezeam la cinci dimineața, repetam două ore pe skype cu una dintre actrițe, plecam la lucru, ajungeam seara acasă pe la 23.00 și repetam cu alți actori tot pe skype, dormeam puțin și o luam de la capăt. Weekend-urile pentru mine au fost doar simbolice. Am lucrat încontinuu. Mi-am făcut analizele la finalul filmărilor. Am crezut că sufăr de vreo boală incurabilă după un astfel de traseu cu consum energetic atât de mare. Din fericire a fost bine. Trebuia doar să mă odihnesc.

Ai lua-o de la capăt dacă ai ști ce te așteaptă?

Cosmin Zaharia: Aș lua-o de la capăt. Acum nu va mai fi la fel de greu. Am deja experiența acestui film. N-aș mai lua-o de la capăt cu buget propriu, fiindcă este un consum financiar enorm, iar ca producător trebuie să te privezi de absolut orice plăcere. Am deja am un scenariu, aș investi, dar nu-l voi face din resursele mele.

Crezi în filmul tău sau mai ai nevoie de confirmări?

Cosmin Zaharia: Ca artist, odată finalizată o creație, după o perioadă, ai vrea s-o schimbi, ai vrea să mai adaugi anumite elemente. Știu ce aș schimba, știu ce ar trebui îmbunătățit, dar în acel moment, la nivelul la care eram, cu posibilitățile pe care le-am avut a fost tot ce am putut să obțin. Acum l-aș face diferit. Dar pentru primul meu film și în circumstanțele date sunt mândru de cum a ieșit. Întotdeauna este loc de mai bine.

Cine ești ca om? Cine era Cosmin Zaharia la 10 ani, la 20, la 30 și acum?

Cosmin Zaharia: Cosmin Zaharia s-a născut într-o familie modestă. Cosmin Zaharia la 10 ani era în Târnăveni, într-un oraș de aproximativ 30.000 de locuitori, fără frați sau surori, elev la o școală generală. La 20 de ani era student la Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai. La 30 de ani Cosmin Zaharia a finalizat cursurile Facultății de Actorie a Universității Spiru Haret din București, avându-i ca mentori pe Adriana Piteșteanu și pe Vlad Rădescu. Pe Sorin Minculescu și pe Iulia Boroș. Cosmin Zaharia la 40 de ani este cel de acum, care lansează primul film în cinematografe.

Crezi în misiunea pe care o ai, de a deschide inimile oamenilor spre frumusețe, de a-i atrage spre valorile reale?

Cosmin Zaharia: Cred în misiunea mea ca artist. Îmi doresc să schimb, să trag semnale de alarmă, să transmit mesaje, să aduc frumos, să fiu radical uneori. Să fiu direct sau să fiu “tandru” și moderat în ceea ce privește livrarea mesajelor. Nu toți oamenii rezonează la fel la aceiași stimuli, dar datoria noastră, ca artiști, este să creăm acești stimuli, să le oferim puterea de a decide și a trece prin filtrul gândirii fiecare mesaj care ajunge la ei. Acesta este scopul artei și al artistului. Să schimbe. Să pună oamenii pe gânduri. Trăim într-o societate teleghidată, în care telefonul ne controlează viața. Trăim într-o societate controlată de mass-media, tot ce este vizual și, în astfel de circumstanțe, cu atât mai important este rolul artistului de a încerca să trezească prin toate mijloacele umanitatea și să o aducă pe calea cea dreaptă a valorilor morale. Altfel va domni haosul. Celor mai tineri producători de film independent care încep acest drum nu le dau sfaturi, dar aș putea să le spun că dacă vor ceva cu adevărat pot și nimic nu este imposibil. În talent este inclusă și puterea de a te sacrifica. Cu cât pasiunea ta este mai mare, cu atât vei fi de neoprit în atingerea țelului tău.

Îți doresc succes, Cosmin Zaharia! M-aș bucura să știu că filmul tău a fost primit așa cum se cuvine de public.

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.