fbpx

Sandra Bullock: The Girl Next-Door

de

E fata aceea care, la filmari, nu numai ca isi aduce singura cafeaua, dar o aduce si pe a celorlalti. Mama ei a invatat-o sa fie practica si independenta: „Nu ai nevoie de un barbat care sa te duca acolo unde vrei sa ajungi“. Si asa, Sandra Bullock a ajuns, rabdatoare si tenace, acolo unde si-a dorit, caci astazi zambetul ei irezistibil, infatisarea mereu proaspata, dar si solidul talent actoricesc au cucerit toate inimile si parerile, inclusiv pe cele ale specialistilor care impart premiile Oscar.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Viata intre doua drumuri
Ambii parinti ai actritei au fost cantareti de opera. Tatal, John Bullock, american originar din statul Alabama, si-a intalnit viitoarea sotie, pe Helga  Meyer, in timp ce se afla in Germania. Fetita lor s-a nascut pe 26 iulie 1964, in Washington D.C. Desi nemtoaica din Nürnberg isi urmase sotul in Statele Unite, ea continua sa aiba o cariera de succes in Germania si Austria si se intorcea acolo pentru fiecare sezon al Operei. In vreme ce tatal preda lectii de canto in America, Sandra isi insotea mama in calatoriile europene. Cand se aflau in Germania, locuiau impreuna cu bunica si matusa, in casa lor din Nürnberg. Dimineata, Sandra mergea la scoala locala, invatand totul in limba germana, iar dupa-amiaza avea un profesor care o ajuta sa tina pasul cu cerintele educatiei americane. Lua, de asemenea, lectii de balet si pian, si aparea mai mereu in spectacolele mamei, in mici roluri de figuratie pentru copii. In vreme ce Helga veghea ca fiica ei sa aiba o educatie artistica fara cusur, copila isi lasa libera si partea baietoasa, de aventurier si explorator. Dupa ce, la varsta de cinci ani, a capatat o surioara, iar mama era foarte ocupata cu bebelusul, Sandra a petrecut mult timp in compania tatalui, ajutandu-l de multe ori sa repare diverse lucruri prin casa.
Fetita cea mare a familiei Bullock a fost la inceput incantata de stilul de viata neconventional, condimentat de calatorii lungi, pe care il presupunea cariera mamei. Cand a ajuns in clasa a sasea, Sandra stia deja ca si ea isi dorea tot o profesie din domeniul artistic. Stabilirea definitiva in America a avut loc cand viitoarea actrita a implinit treisprezece ani. Acum lucrurile nu mai erau atat de simple, si ea incerca, mai mult decat orice, sa nu fie diferita fata de noii colegi de la scoala. Mama ii explica insa mereu ca nu trebuie sa fie la fel ca si ceilalti copii, ca e mult mai important sa isi sublinieze mereu propria individualitate. Familia s-a stabilit in Arlington, Virginia, si Sandra a urmat liceul Washington-Lee, cel care se mandreste ca i-a avut ca elevi pe Warren Beatty si Shirley MacLaine.
Cu temperamentul ei tonic, mereu pusa pe glume, Sandra a fost votata de colegi drept fata care e cel mai probabil sa iti inveseleasca ziua. In spatele bunei-dispozitii si a deschiderii spre oameni, ramanea, insa, seriozitatea totala cu care isi urma obiectivul de a deveni actrita. S-a inscris sa studieze artele dramatice la East Carolina University din Carolina de Nord si, cu putin inainte de a-si lua diploma, a facut o mutare indrazneata, izvorata, asa cum marturiseste, in primul rand din teama: a parasit scoala si a plecat la New York, in cautare de roluri. „Exista atat de multa frica de esec in mine, incat, daca ma gandesc prea mult la ceva, nu il mai fac deloc, asa ca de multe ori fac lucrurile pe nepregatite. Mi-am incarcat toate lucrurile in mica mea Honda Accord, am pus in ea si cainele si dusi am fost.“

Demolition Woman
A sosit la New York in 1985. Avea unde sa locuiasca, pentru ca tatal ei tinea acolo un mic apartament in care obisnuia sa dea lectii de muzica. S-a bucurat de sprijinul parintilor, ei intelegand din propria experienta cat de greu este sa iti construiesti o cariera in domeniul artistic. Ca sa se intretina, si-a luat o slujba de barman intr-un local de noapte, iar ziua urma cursuri de actorie la renumita The Neighborhood Playhouse School of Theatre. In timp ce continua sa invete, participa la auditii deschise pentru mici roluri in teatru. La acestea petrecea ore lungi, pentru ca oricine putea sa isi incerce sansa si fiecare trebuia sa isi astepte randul. Pentru fiecare partitura, oricat de neinsemnata, luptau zeci si zeci de actori. „Intalnesti atat de multa respingere! Daca o pui la suflet, esti pierdut“. Cei mai multi ajung, la un moment dat, sa renunte. Nu insa si Sandra. „O singura data am spus ca renunt, dupa ce implinisem douazeci de ani. Am spus ca imi mai acord un an, dar nu credeam ca voi reusi. Cariera mea era in afara controlului meu, si eu sunt o maniaca a controlului“. Dupa trei ani de incercari si esecuri repetate, a obtinut rolul unei frumoase din Sud, intr-o piesa jucata off-Broadway. Desi spectacolul nu a avut viata lunga, interpretarea Sandrei a fost apreciata de John Simon, un renumit critic de teatru, si acest aspect a fost esential in inceperea colaborarii cu un agent. Agentul cunoaste regizorii si producatorii, stie ce roluri sunt disponibile si stabileste auditii la care sansele actorului de a fi ales cresc considerabil. Dupa ce a aparut de doua ori in filme facute pentru televiziune, Sandra a decis ca e momentul sa se indrepte spre maretul Hollywood.
Era deocamdata o starleta care juca din cand in cand, fara sa fie cunoscuta publicului sau ceruta de regizori. A aparut intr-un serial de televiziune care a durat numai sase saptamani, apoi intr-un film in care scenariul continea si o scena nud. Dupa filmare era atat de suparata, incat a vomitat. Apoi, in 1991, a fost aleasa sa joace rolul principal intr-o comedie romantica, alaturi de actorul Tate Donovan. „Love Potion No.9“ a fost un film slab, insa a avut meritul ca a adus-o alaturi de cel care avea sa ii devina iubit si apoi, mai tarziu, logodnic. Intalnise o dragoste mare, in timp ce cariera continua cu roluri secundare in cateva filme destul de bine primite. Un moment important a fost atunci cand actrita angajata sa joace alaturi de Sylvester Stallone in „Demolition Man“ a fost concediata, iar producatorul, care auzise deja despre Sandra, a fost impresionat de proba ei pentru rol. Dupa aparitia alaturi de Stallone, Sandra nu mai avea de gand sa accepte un alt film de actiune. Citind insa scenariul lui „Speed“ (1994), s-a razgandit. In ciuda prietenilor si cunoscutilor, care au sfatuit-o insistent sa nu incerce sa obtina rolul, Sandra s-a bazat pe instinctul care ii soptea ca partitura e potrivita pentru ea. La auditii au participat 12 actrite, si stia ca sansele depind in mare masura de potrivirea cu Keanu Reeves, care primise deja rolul principal masculin. Probele au mers foarte bine si regizorul dorea sa o aleaga pe Sandra, spre deosebire de cei din conducerea studioului, care vedeau mai potrivita o blonda glamouroasa, cu picioare lungi. Din fericire, regizorul
si-a sustinut cu tarie parerea si a primit castig de cauza. Iar „Speed“ a avut, dupa cum bine se stie, un succes urias. Sandra Bullock era, de acum, un star.

Normal, anormal, paranormal
Viata personala a Sandrei Bullock nu se afla, insa, sub auspicii la fel de favorabile. Iubirea cu Tate Donovan se sfarsise. A simtit nevoia sa ia o pauza in cariera si sa lase lucrurile sa se aseze intr-un ritm mai bland. „Voiam sa astept un proiect grozav. Asta e dificil, insa, pentru un actor… Ti se pare ca n-ai sa mai lucrezi niciodata. Dar eu lucrasem 19 luni fara oprire…. Ma simteam epuizata“. A rezistat departe de platouri numai sase luni, dupa care a revenit cu urmatorul film de succes „While You Were Sleeping“ (1995), si a primit prima nominalizare la Globul de Aur. Au urmat cateva filme bune, intercalate insa cu productii mai putin reusite, dintre care „Speed 2: Cruise Control“ (1997) a fost un dezastru.
Multe dintre personajele intruchipate de Sandra Bullock sunt figuri care inspira incredere si demonstreaza competenta in rezolvarea unor situatii limita, sunt in stare sa aiba grija de propria persoana si sa ii ajute pe cei din jur. Un alt rol de succes a fost cel al agentei FBI din „Miss Congeniality“ (2000), care i-a adus a doua nominalizare la Globul de Aur.  Pe masura ce numarul filmelor crestea, Sandra devenea tot mai iubita, mai admirata si mai bine platita. Daca pentru rolul din „Speed“ a primit 500 de mii de dolari, aparitia in „In Love and War“ (1996) i-a adus nu mai putin de 11 milioane de dolari.
In 1997, Sandra Bullock a scris si a regizat propriul film, „Making Sandwiches“, in care a jucat alaturi de Eric Roberts si Mattew McConaughey. Un an mai tarziu, impreuna cu tatal si cu sora ei Gesine, devenita intre timp avocata, a pus bazele companiei de productie Fortis Films. Rolul din drama romantica „Hope Floats“ (1998), primul film produs pe cont propriu, a fost considerat de multi critici drept cea mai buna interpretare a Sandrei de pana atunci. Aducand de doua ori mai multi bani decat a costat, a reprezentat si un debut comercial fericit. In calitate de producatoare executiva, a incurajat talentele hispanice si l-a sprijinit pe comediantul George Lopez sa aiba propriul sau sitcom de televiziune.
Anul 2002 o aduce pe Bullock alaturi de Hugh Grant, in comedia romantica de mare succes „Two Weeks Notice“, iar in 2004 capata un rol secundar in „Crash“, drama care a abordat tensiunile rasiale si sociale din Los Angeles si care a fost rasplatita cu Oscarul pentru cel mai bun film lansat in 2005. Dar publicul prefera sa o vada in productii romantice, in care finalul era destul de previzibil, iar Sandra nu avea sansa de a-si folosi in intregime calitatile interpretative. A incercat din nou sa rupa stereotipul reginei comediilor romantice, cu rolul principal din „The Lake House“ (2006), unde revine cu succes alaturi de Keanu Reeves, in aceasta drama paranormala, dar si abordand rolul scriitoarei Nelle Harper Lee, in filmul despre Truman Capote „Infamous“ (2006) si apoi partitura unei femei care traieste zilele unei saptamani in alta ordine decat cea fireasca, in drama „Premonition“ (2007). Daca pentru primul rol parerile criticilor au fost impartite, pentru cel de-al doilea ele au fost preponderent negative.

Zmeura si Oscarul
Mai era insa putin pana in 2009, care poate fi declarat, fara dubii, Anul Sandra Bullock. Doua dintre cele trei filme in care e protagonista au urcat pe culmile succesului de la Hollywood, iar al treilea a cules numai premii pentru cel mai prost film. A primit doua nominalizari la Globul de Aur pentru cea mai buna actrita, atat la categoria musical sau comedie, pentru „The Proposal“, cat si la categoria drama, pentru exceptionala interpretare din „The Blind Side“. Rolul mamei din „The Blind Side“ i-a adus primul Glob de Aur din cariera, prima nominalizare la Oscar si apoi Oscar-ul pentru cea mai buna actrita in rol principal. Se spune ca, desi initial a refuzat de trei ori sa joace personajul, pentru ca nu se simtea confortabil cu portretizarea unei femei foarte devotate religiei, ulterior a acceptat si, mai mult, a fost de acord sa i se reduca salariul si sa primeasca in schimb un procent din incasarile filmului. Cu numai o seara inainte de Oscar, s-a prezentat personal sa-si ridice Zmeura de Aur pentru cea mai nefericita prestatie actoriceasca a anului 2009, cea din comedia „All About Steve“. E singura actrita din istoria cinematografiei care a primit, in acelasi an, si premiul pentru cea mai buna performanta actoriceasca, si pe cel pentru cea mai proasta. A declarat ca va pastra ambele trofee pe un raft si ca, impreuna, o vor ajuta sa isi mentina mai usor echilibrul. Un alt eveniment care a facut valva a fost sarutul pe gura schimbat cu Meryl Streep pe scena de la „Critics’ Choice Award 2010“, din luna ianuarie, unde au castigat amandoua premiul pentru cea mai buna actrita. A dedicat Oscar-ul castigat mamei sale, care era ingrozita ca fata ei ar putea sa nu se faca remarcata, si care a incurajat-o si a inspirat-o mereu. Mama Sandrei a murit in anul 2000.

Viata de star, iubiri de femeie simpla
Viata sentimentala a Sandrei Bullock a cuprins cateva relatii discrete si un singur mariaj. Dupa relatia de patru ani cu Tate Donovan, a mai fost indragostita de actorul Mattew McConaughey, de muzicianul texan Bob Schneider, alaturi de care a trait doi ani, si de actorul Ryan Gosling. Intrebata de ce nu s-a casatorit pana la varsta de 41 de ani, a raspuns ca nu a gasit pe nimeni care sa o convinga ca merita sa faca acest pas. Lucrurile s-au schimbat cand l-a cunoscut pe Jesse G. James, un barbat pasionat de motociclete si masini, gazda la acea vreme a show-lui de televiziune „Monster Garrage“, difuzat pe canalul Discovery. Sandra a vizitat platourile pentru a pune la punct detaliile cadoului pe care dorea sa il ofere de Craciun nepotului ei in varsta de zece ani: o intalnire cu Jesse James. S-au casatorit pe 16 iulie 2005, intr-o ceremonie desfasurata la apusul soarelui, la un ranch langa Santa Barbara, in California. Au avut cateva sute de invitati, printre care actorii Jamie Lee Curtis, Hugh Grant, Keanu Reeves si William Shatner. Sandra a marturisit apoi ca il apreciaza pe sotul ei pentru ca munceste din greu, nu pierde timpul in baruri, iar la finalul zilei, amandoi vor exact acelasi lucru: sa ajunga acasa. El a mai fost casatorit de doua ori, are trei copii, iar la finele anului 2009 a castigat batalia pentru custodia fetitei sale de cinci ani, a carei mama, fosta vedeta a filmelor pentru adulti, fusese condamnata la inchisoare pentru evaziune fiscala.
Din pacate, mariajul cu Jesse James a durat pana cand, conform celui mai batatorit tipar conjugal, sotul adorat a inselat-o. Cei doi au divortat anul acesta in iunie.
Intr-un interviu difuzat inainte de ceremonia Oscar-urilor, intrebata cum si-ar dori sa arate viata ei peste zece ani, Sandra Bullock a marturisit ca spera sa fie in continuare sanatoasa, sa isi pastreze simtul umorului intact si alaturi de ea sa fie mereu prezenti aceiasi oameni dragi care o inconjoara acum. Printre ei si Louis Bardo, baietelul de 5 luni si jumatate, pe care Sandra abia l-a adoptat.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Superstar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.