fbpx

Seară eveniment cu Andrei Șerban și spectacolul Lucia di Lammermoor la Opera din Iași

de

 

Maestrul Andrei Șerban a venit special de la New York la Iași, pentru a începe repetițiile la noua premieră a Operei Naționale Române Iași, ce va deschide stagiunea viitoare:  opereta ”Văduva veselă” de Franz Lehár. Până atunci, însă, regizorul  își invită spectatorii sâmbătă, 09 ianuarie 2016, la o seară eveniment. Începând cu ora 17:30, Andrei Șerban va susține o conferință de presă la care are acces și publicul. Împreună cu fotografa Mihaela Marin va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului. Spectacolul va fi dirijat de Traian Ichim, decorul este creat de Octavian Neculai, iar costumele poartă semnătura Liei Manțoc.

După spectacol, primarul Mihai Chirica va acorda Titlul de ”Cetățean de onoare al Municipiului Iași” regizorului Andrei Șerban.

Andrei Serban: Felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, are sens, nu e doar un fel de a epata de dragul originalității

“Poate din toate spectacolele mele de operă, Lucia a fost cel mai controversat. Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni. Spectatorii “specialiști” de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit. Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască. Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că “alegem din obișnuință și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari.” Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. După 20 de ani, Lucia, când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității. Versiunea Luciei ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat), cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”, declară maestrul Andrei Șerban.

Din distribuție fac parte:

Lucia  Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată (Premiul pentru cel mai bun debut feminin al stagiunii 2013-2014 / Premiul pentru cel mai bun debut feminin al stagiunii 2014-2015)
Enrico  Jean Kristof Bouton
Edgardo  Florin Guzgă (Premiul pentru cel mai bun debut masculin al stagiunii 2014-2015)
Arturo Andrei Fermeşanu
Raimondo  Dan Popescu (Opera Brașov) 
Alisa  Maria Macsim Nicoară
Normanno  Andrei Apreotesei

Biletele se pot achiziționa de la Agenția Operei (0332.888.448) cât și online.
Nota: Pentru a putea achizitiona bilete online, urmați pașii:
– accesati “EVENIMENTE” din partea superioara a paginii www.operaiasi.ro
– creati un cont valid
– achizitionati biletul

Prețurile variază în funcție de locurile din sală între 10 și 60 de lei.
Locurile cu pret redus 50% pentru elevi, studenti si pensionari se vand doar la balcon, in limita locurilor disponibile.
Accesul copiilor sub 7 ani la acest spectacol este strict interzis.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Teatru

Comentarii

  • Imi place aceasta noua forma de prezentare a articolelor scrise aici pe site-ul “Marea Dragoste”. Mi se pare interesant si atractiv.
    Ma bucur sa pot citi articole scrise de Paul Buciuta, un profesionist al imortalizarii momentelor deosebite. Felicitari Paul si mult succes!
    Mult succes in continuare, in noua prezentare digitala!

    Luminita ianuarie 8, 2016 10:38 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.