fbpx

Volumul “Joseph Anton. Memorii”, de Salman Rushdie, va fi lansat, marti, la Bucuresti

de

Cel mai recent volum al scriitorului Salman Rushdie – “Joseph Anton. Memorii” -, aparut in limba romana in colectia “Biblioteca Polirom”, va fi lansat oficial marti, la Bucuresti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de editura Polirom.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cartea “Joseph Anton. Memorii” va fi lansata in cadrul unui eveniment organizat marti, de la ora 19.00, la Libraria Adevarul din strada Doamnei, numarul 27-29.

 

Volum “Joseph Anton. Memorii” a aparut in colectia “Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), traducerea din limba engleza si notele fiind semnate de Dana Craciun.

 

La eveniment vor participa scriitorul Radu Paraschivescu, jurnalistul Marius Constantinescu si Bogdan-Alexandru Stanescu, director editorial Polirom. Moderatorul evenimentului va fi Cezar Paul-Badescu.

 

La 14 februarie 1989, de Ziua indragostitilor, Salman Rushdie a fost sunat de un jurnalist de la BBC, care i-a spus ca fusese “condamnat la moarte” de ayatollahul Khomeini. Atunci a auzit pentru prima data cuvintul fatwa. Ce crima comisese? Era autorul romanului intitulat “Versetele satanice”, acuzat ca ar fi fost “impotriva Islamului, a profetului si a Coranului”.

 

Asa incepe aventura extraordinara prin care un scriitor a fost obligat sa intre in subterana, sa se mute in permanenta dintr-o casa in alta, sub protectia echipelor inarmate de politie. I s-a cerut sa aleaga un pseudonim pe care politia sa-l poata folosi. S-a gandit la scriitorii lui preferati si la diverse combinatii intre numele lor; atunci i-a venit ideea: Conrad si Cehov – Joseph Anton.

 

Cum traiesc un scriitor si familia sa cu amenintarea mortii deasupra capului, mai bine de noua ani? Cum poate acel om sa-si vada de scris? Cum se indragosteste el si, mai ales, cum ii trece? Cum ii modeleaza disperarea actiunile si gindurile, ce anume il impiedica sa-si indeplineasca destinul, cum invata sa-si infrunte dusmanii?

 

In volumul “Joseph Anton. Memorii”, Salman Rushdie spune pentru prima data aceasta poveste: povestea uneia dintre cele mai importante batalii date pentru libertatea cuvantului in vremurile noastre. El vorbeste despre realitatea, cateodata intunecata, cateodata amuzanta, a convietuirii cu politisti inarmati, despre legaturile stranse care s-au format intre el si cei care-l protejau, despre lupta lui pentru a obtine intelegerea si sprijinul guvernelor, ale sefilor de agentii de securitate, ale directorilor de editura, ale jurnalistilor si ale celorlalti scriitori si, in fine, despre cum si-a recastigat libertatea.

 

Potrivit editurii Polirom, “Joseph Anton. Memorii” este o carte de o onestitate si o directete iesite din comun, convingatoare, provocatoare, emotionanta si de o importanta vitala. Si aceasta pentru ca Salman Rushdie a trait primul act al unei drame ce se petrece inca, in fiecare zi, in toata lumea.

 

Salman Rushdie este autorul a saisprezece carti, printre care “Copiii din miez de noapte”, roman castigator al Booker Prize in 1981, al “Booker of Bookers” in 1993 si, in 2008, al “Best of Booker”. “Ultimul suspin al Maurului” a castigat Whitbread Prize in 1995 si Premiul Aristeion pentru literatura, al Uniunii Europene. In 2007, Salman Rushdie a fost investit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Royal Society of Literature si Comandor al Ordre des Arts et des Lettres.

 

Scriitorul Salman Rushdie a povestit – intr-un interviu acordat la Londra agentiei de presa MEDIAFAX si publicat in 18 septembrie – despre modul in care si-a scris memoriile, care au ca punct central perioada in care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini; desi povestea lui a tinut prima pagina a ziarelor, scriitorul prezinta, acum, varianta sa.

 

In interviu, Salman Rushdie vorbeste despre motivele pentru care scriitorii sunt primii care trebuie sa fie redusi la tacere de un regim tiranic, despre cei care l-au ajutat in, probabil, cea mai neagra perioada a vietii sale, despre motivele pentru care “Versetele satanice”, cel mai ambitios volum al sau, are, in sfarsit, destinul unei carti obisnuite si, nu in ultimul rand, despre cum poti afla daca esti sau nu urmarit de o masina pe autostrada.

 

Salman Rushdie a spus ca nu crede ca volumul sau de memorii va supara pe cineva, asa cum s-a intamplat cu “Versetele satanice”.

 

“Adica este povestea vietii mele, de ce ar supara pe cineva? Incerc sa vorbesc foarte corect despre oameni. Multi oameni stiu ce este in carte. Ideea este ca sa spui adevarul inseamna sa spui adevarul si, daca am de ales intre a spune adevarul si a nu supara cativa oameni, voi spune adevarul. Cred ca au existat oameni care s-au purtat foarte bine si este minunat sa recunosc asta si sa vorbesc despre asta, oameni care s-au purtat cu foarte multa gratie, care au fost prieteni loiali, oameni cu principii din industria editoriala sau din alte domenii si au fost oameni care s-au purtat rau si asta este tot. Incerc sa spun povestea in intregimea ei. Dar cred ca, probabil, persoana cea mai criticata din carte sunt eu. Asta a fost cel mai greu la realizarea cartii. Dar asta trebuia sa se intample. Trebuie sa fii cel mai sever cu propriile actiuni, cu propriile alegeri, altfel pare ca iti gasesti scuze. Daca tu esti singurul perfect si restul din jurul tau sunt plini de defecte… in primul rand, nu vor citi multi o asemenea carte, pentru ca cititorii nu vor crede povestea. Trebuie sa ii arati cititorului ca te cunosti, ca te cunosti in toate situatiile, in situatii de slabiciune sau de putere. Trebuie sa fii in stare sa spui: “Imi doresc sa nu fi facut asta” sau “Imi doresc sa nu fi spus asta” sau “Ar fi trebuit sa fac asta mai devreme” sau “Nu ar fi trebuit sa fac asta deloc”. Trebuie sa fii capabil sa scrii intr-o asemenea maniera incat aceste lucruri sa fie evidente. Mi-am spus: “Uite, nimeni nu te obliga sa scrii cartea asta. Dar, daca o vei scrie, nu poti fi aparat. Trebuie sa fii «ne-aparat»”. A trebuit sa scriu aceasta carte fara niciun fel de armura. Si, daca am folosit metoda asta asupra mea, m-am gandit ca asta imi va da dreptul sa am aceeasi abordare si asupra restului oamenilor. Sunt cateva lucruri in aceasta carte depre oameni care au spus lucruri despre mine in public care nu au fost foarte amabile. De data asta, este randul meu sa dau replica”, a spus scriitorul.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.