A murit Ioana, fiica cea mare a poetilor Adrian Paunescu si Constanta Buzea

de

La varsta de 44 de ani, a murit Ioana Profirescu, fiica cea mare a poetilor Adrian Paunescu si Constanta Buzea. Ioana suferea de cancer si fusese operata in cursul acestui an. Era nascuta in 2 iunie 1967 si a fost casatorita cu artistul plastic Lucian Profirescu, decedat si el in urma cu cativa ani. Cei doi nu au avut copii.

Ioana locuia in ultima vreme impreuna cu mama ei, poeta Constanta Buzea.
In anul 2009, cand am realizat interviul cu poetul Adrian Paunescu, acesta a spus cateva lucruri despre copiii lui, inclusiv despre Ioana:

Marea Dragoste /
Tango: Cum este relatia cu copiii dumneavoastra? Si relatia cu copiii a fost cumva stranie, cu suisuri, cu coborasuri, copiii au plecat la mama, s-au intors?

Adrian Paunescu: Nu era stranie deloc. Nu au plecat. Ioana a stat la mine un timp si apoi s-a intors la mama ei unde ii era datul din justitie. N-a fost coboras, niciun coboras n-am avut. Poate doar pana-n sat sa luam o paine. Dar noi de coborat in relatia noastra n-am coborat. Nu stiu daca exista vreun model mai inalt de dragoste dintre tata si copii, decat acesta.

Marea Dragoste / Tango: La un moment dat, Andrei a scris o carte in care descria intr-un fel ironic situatia din familie.

Adrian Paunescu: Astea sunt drepturile literare ale fiecarui copil. Eu am scris despre relatia mea cu tatal meu, ca traieste cu o omida. Asta nu inseamna ca dragostea mea pentru tata a fost mai mica sau ca a lui fata de mine a fost mai mica. Andrei a avut si are o forta creatoare exceptionala, insa e mai putin temperamental decat mine. Are si rautati, care nu sunt mostenite de la mine, dar probabil are de la tata, de la mama lui, anumite remanente revansiste si ceea ce scrie e acid, dar e dreptul lui sa scrie.
Atunci cand a publicat textul, am avut impulsul sa-l plesnesc, dar acum mi-e o mila imensa de el. Ochii lui Andrei sunt ochii bunicii mele. Si cred ca, strabatand atatea generatii ca sa ajunga in fruntea lui, ei merita lacrimile mele si nu pot sa merg pana la capat cand ma supar pe el.
[…] Eu, la un moment dat, facand pasul dintr-un echilibru in altul, si dezechilibrandu-ma, pot trece prin cosmarul mortii. In orice caz, riscul este jumatate de moarte. Dar n-am cum sa ma supar pe el, pentru ca eu de intrat in caracterul lui nu mai pot intra. El e acolo, e format si reactiile lui sunt cele pe care le cunoastem. Asta nu inseamna ca, iubind-o cu disperare pe Ana Maria, nu-i iubesc si pe Andrei si pe Ioana.

Marea Dragoste / Tango: Totusi exista diferente in iubirea pentru copii?

Adrian Paunescu: Exista diferente in sensul ca, daca Ioana aparea cand a aparut Ana Maria, as fi iubit-o la fel. Daca Andrei aparea cand a aparut Ana Maria, l-as fi iubit la fel. E vorba de ultima mea expresie.

Marea Dragoste / Tango: Deci puteti sa spuneti ca o iubiti mai mult pe Ana Maria?

Adrian Paunescu: Da, sigur ca da. Ii iubesc pe toti trei. Eu i-am spus lui Andrei o chestie care e valabila si pentru mine: “Andrei, tu poti sa-l iubesti pe baiatul tau mai mult decat pe fetita ta, dar nu cumva sa o iubesti pe fetita ta mai putin decat pe baiatul tau.” Daca ai un prisos poti sa-l oferi, daca esti egal cu tine insuti, fii egal pana la capat. Eu nu-s egal cu mine insumi. Eu am un mare prisos de dragoste. Eu pot face de la exceptional in sus, inca niste lucruri pentru Ana-Maria. Si n-am cum sa ma reprim. E o foarte mare incarcatura de responsabilitate in grija mea fata de Ana Maria. Dar daca Andrei ar avea 18 ani, cum are Ana Maria acum, sau Ioana ar avea 18 ani, aceeasi ar fi situatia pentru fiecare dintre ei. De fapt, ii iubesc pe fiecare mai mult decat pe ceilalti si pe toti la fel.

 

Categorii:
Stiri

Comentarii

  • Daca as putea intoarce sensul timpului, i-as spune Ioanei ca regret ca viata a trecut pe langa noi si erau atat de multe de spus, de facut si de trait impreuna! Dumnezeu sa o odihneasca alaturi de tata !

    AndreeaB noiembrie 29, 2011 8:35 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *