Un film romanesc urca vertiginos pe lista favoritelor la nominalizarea Oscar pentru cel mai bun strain. Cum primim o asemenea veste?
Criticul de film Tudor Caranfil a declarat, pentru MEDIAFAX, ca includerea filmului “Dupa dealuri”, de Cristian Mungiu, pe lista scurta de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar este o premiera si un mare succes al filmului romanesc.
“Este un film care mi-a placut mult, care sunt convins ca merita premiul de regie, inainte de premiul de scenariu in palmaresul de la Cannes. Intr-un fel, vestea asta ma face sa traiesc in viata mea de critic de cinema o premiera. Este primul film romanesc nominalizat chiar si pe lista aceasta de propuneri pentru nominalizare la Oscar. Sunt surprins ca filmul are un asemenea ecou pentru ca filmul acesta, inainte de a fi un film premiat, este un film profund romanesc si un film profund, iesit din inima de iesean a lui Cristian Mungiu. Sa speram ca va ramane pe lista finala. Dar fie si faptul ca e pe aceasta lista e un mare mare succes a filmului romanesc, care, desi nu are succes la public in tara, primeste locul pe care-l merita”, a spus Tudor Caranfil.
Lungmetrajul “Dupa dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista scurta de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, la editia din 2013, informeaza oscars.org.
Lista scurta de propuneri pentru nominalizari la editia din 2013 a premiilor Oscar, la categoria cel mai bun film strain, cuprinde 9 filme.
Astfel, in afara de filmul semnat de Mungiu, pe lista scurta de propuneri se afla: “Amour”, de Michael Haneke (Austria), “War Witch”, de Kim Nguyen (Canada), “No”, de Pablo Larraín (Chile), “A Royal Affair”, de Nikolaj Arcel (Danemarca), “The Intouchables”, de Olivier Nakache si Eric Toledano (Franta), “The Deep”, de Baltasar Kormákur (Islanda), “Kon-Tiki”, de Joachim Rønning si Espen Sandberg (Norvegia), “Sister”, de Ursula Meier (Elvetia).
Din aceste noua filme vor fi facute cele cinci nominalizari la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain pe 2013.
Nominalizarile la cea de-a 85-a editie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 10 ianuarie.
Gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre) din Los Angeles.
Filmul “Dupa dealuri” spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.
Pentru filmul “Dupa dealuri”, Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, in timp ce Cristina Flutur si Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare. Recent, lungmetrajul “Dupa dealuri” a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, “Dupa dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat si la premiile decernate de Academia de Film Europeana si la premiile Satellite.
Irina Nistor: Sper ca subiectul filmului lui Mungiu sa fie suficient de rar pentru Oscar
“De cand a ales subiectul filmului, m-am gandit ca va fi ceva de genul acesta”, a spus criticul de film. “Sper ca ideea filmului sa fie suficient de interesanta si de rara incat filmul sa ramana in cele cinci (pelicule nominalizate la Oscar, n.r.)”, a adaugat aceasta.
Despre lista scurta a propunerilor, Irina Margareta Nistor a spus ca este “extrem de diferita si inegala”.
Tudor Giurgiu despre prezenta lui Mungiu pe lista scurta de propuneri la Oscar: Este extraordinar
“Am vazut filmul de curand, este extraordinar. Este prima mentiune la Oscar a Romaniei”, a adaugat regizorul. “Ma bucur foarte mult, pentru ca stiu ca la Oscar este vorba de productii in care se investesc foarte multi bani pentru promovare, or aici bugetul a fost aproape inexistent”, a adaugat Tudor Giurgiu, amintind de prezenta filmului lui Mungiu la New York Film Festival, dar si la Festivalul filmului romanesc de la New York “Making Waves”.
“Imi doresc sa il vad pe lista si mai scurta, de cinci”, a spus regizorul.
Vlad Ivanov: Este o veste extraordinara
.
“Ma bucur foarte mult pentru Cristian Mungiu, ma bucur ca am colaborat si sper sa mai colaboram”, a spus Vlad Ivanov. “Stiu ca tot ce o sa faca o sa faca foarte bine. Are actori foarte buni in portofoliu. Ma bucur foarte mult pentru el. Sper ca publicul din America sa guste filmul lui. Din pacate pentru ei nu este un film foarte usor de digerat. Este un film foarte foarte bun”, a adaugat Ivanov.
Radu Muntean: Includerea pe lista scurta pentru nominalizare la Oscar ajuta filmul “Dupa dealuri”
Regizorul Radu Muntean a declarat, pentru MEDIAFAX, ca includerea “Dupa dealuri” pe lista scurta a propunerilor pentru nominalizare la Oscar il ajuta pe Cristian Mungiu si da un impuls bun filmului pentru o cariera in cinematografele din SUA.
“Aceasta nominalizare il ajuta pe Cristi si ajuta filmul. Ii da un impuls bun pentru o cariera in cinematografele din SUA. Este foarte bine pentru Cristi si pentru film. Este important si pentru cinematografia romaneasca, dar personal cred ca premiile Oscar sunt in alta paradigma decat cele in care evoluam noi in cinematografia europeana. Acolo e industrie, aici e film de arta subventionat (de institutii publice, n.r.)”, a spus Radu Muntean.
Totodata, regizorul Radu Muntean considera ca “Dupa dealuri” se va numara si intre cele cinci nominalizari la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain pe 2013, care vor fi anuntate pe 10 ianuarie.
“Cred ca o sa fie nominalizat, pentru ca a fost mare scandal atunci cu «4,3,2» si banuiesc ca de data aceasta il vor include (pe Mungiu, n.r.)”, a spus Radu Muntean. In 2008, filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, o drama despre avorturile ilegale din perioada comunista a tarii noastre, care castigase cu un an inainte prestigiosul trofeu Palme d’Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite in cursa pentru premiul Oscar, la categoria “cel mai bun film strain”, dar a fost trecut cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americana si nu a fost nominalizat. Aceasta scapare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizarile la sectiunea “cel mai bun film strain” nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de catre un comitet special de cineasti.
Pe de alta parte, Radu Muntean a mai spus ca i-a placut filmul “Dupa dealuri”, precizand ca i-a spus parerea sa cu privire la aceasta pelicula, pe larg, lui Cristian Mungiu.