fbpx

Cristiana Boca: Alegerile pe care le facem noi, parintii, pentru copii, le marcheaza viitorul, iar noua, constiinta

de

Cristiana Boca este directoarea Gradinitei Bambi Step by Step si a Scolii Step by Step, expert in educatie timpurie in cadrul Asociatiei CEDP Step by Step, omul de numele si de zambetul caruia se leaga cateva generatii de copii care au pornit mai increzatori in viata pentru ca au intalnit-o in scoala sau in gradinita pe care le conduce.

Marea Dragoste – Tango: Cat de importanta este scoala pe care o alegem pentru copilul nostru? Cu adevarat se vor simti diferentele intre copiii iesiti dintr-o scoala buna si ceilalti?
CRISTIANA BOCA: Educatia este esentiala si cu cat incepe mai devreme si este de calitate, cu atat mai bine. Step by Step promoveaza educatia timpurie de calitate inceputa inca de la nastere, pentru a valorifica tocmai faptul ca, in primii trei ani de viata, este cel mai rapid ritm de dezvoltare a abilitatilor cognitive. Cu cat creierul este mai tanar, cu atat este mai receptiv la invatare, mai capabil de a absorbi stimuli din mediu, dar este si mai vulnerabil la influente negative, mai ales atunci cand vorbim de probleme de dezvoltare cauzate de saracie sau lipsa afectiunii. Este esential asadar sa-i asiguram copilului un start bun in viata, intr-un mediu plin de afectiune, unde dragostea se impleteste cu atentia, unde este stimulata dezvoltarea fizica, cognitiva si de limbaj, concomitent cu cea sociala si emotionala. Scoala si gradinita Step by Step incorporeaza aceste principii si ofera copilului un mediu educational sigur, stimulativ, in care acesta isi castiga autonomia si incepe sa gandeasca singur pornind de la experiente bogate. De aceea sistemul nostru asigura cel mai bun drum de la potential la performanta. Studiile spun ca la un copil creierul se dezvolta optim atunci cand acel copil are experiente pozitive de invatare. In acest context, nu poti sa lasi la intamplare aceasta alegere! Daca vrem sa le respectam copilaria, daca vrem sa-i invatam sa gandeasca si nu ce sa gandeasca, sa actioneze cu responsabilitate, nu doar pentru ca pot face unele lucruri, cred ca este foarte important sa alegem bine scoala! O scoala transparenta, cu valori trainice, care poate fi partenera cu parintii in acest drum.

Marea Dragoste – Tango: Reusiti sa tineti pasul cu dorintele parintilor, care pun o presiune tot mai mare asupra copiilor si asupra educatorilor, cerandu-le sa faca din copiii lor campioni in orice domeniu?
CRISTIANA BOCA: Educam copilul mana in mana cu parintii, ei fiind primii educatori, pornind de la potentialul sau, descoperindu-l cu abilitatile si vulnerabilitatile sale. Step by Step inseamna valorizarea potentialului copilului si parcurgerea drumului catre reusita in viata cu incredere si cu entuziasm. Cred ca alegerile pe care le facem noi, parintii, pentru copii, le marcheaza viitorul, iar noua, constiinta. Vrem cu ardoare sa luam cea mai buna decizie, cea pe care noi o consideram mai potrivita pentru copilul nostru. Aud adeseori: ”Copilul meu este mai timid. O sa-l ajute Step by Step sa-si depaseasca timididatea?” Sau: ”Copilul meu este mai energic, mai sportiv. Veti reusi sa-i cultivati talentele?” Da, Step by Step ii ajuta pe copii sa se descopere asa cum sunt si sa-i stimuleze sa se dezvolte plenar. Nu ne limitam doar sa facem curriculum-ul national. Deschidem copiilor drumul reusitei incurajand si dezvoltarea lor emotionala si sociala. Educam copiii astfel incat sa aiba abilitati de interactiune cu adultii si cu copiii de varsta apropiata, sa accepte si sa respecte diversitatea umana, sa dezvolte comportamente prosociale, sa accepte regulile si efectele lor, sa-si asume responsabilitati, sa negocieze, sa participe in luarea deciziilor, sa manifeste empatie. Studii numeroase arata ca succesul in viata profesionala si personala depinde si de inteligenta emotionala si sociala a fiecaruia.

Marea Dragoste – Tango: Dar ce facem cu competitivitatea, cu presiunea de a fi cel mai bun in orice domeniu?
CRISTIANA BOCA: Parintii trebuie sa stie ca adevarata competitivitate este atunci cand copilul se simte implinit si isi atinge potentialul maxim. Nu putem sa fim cei mai buni, in orice. Datoria noastra este sa le deschidem copiilor toate drumurile, sa-i ajutam sa-si descopere si sa-si cultive unicitatea, sa descopere in ce pot sa performeze, pentru ca nu toti pot fi cei mai buni la matematica, sau la muzica, sau la limbi straine… Unii parinti observa ca fiii sau fiicele lor sunt buni sau bune la matematica, sau la arte si deja considera ca au drumul in viata stabilit… Nu este cazul! Sigur ca fiecare talent trebuie cultivat, dar nu este bine sa punem presiune asupra lor, noi trebuie sa le lasam portile deschise, sa-i sprijinim sa-si urmeze drumul si sa aleaga singuri domeniul in care sa performeze. Echilibrul este cel mai bun, de aceea noi urmarim dezvoltarea globala a copiilor si le oferim experiente multiple – constructii, matematica, stiinte, arte plastice, muzica. Le asiguram suportul emotional, posibilitatea de a capata incredere in sine si de a merge mai departe, fara rupturi. Subliniez importanta ritmului invatarii: noi mergem intr-un ritm in care copiii ne sunt parteneri, nu in ritmul nostru, nu al programei si nu al parintilor. Unii copii infloresc mai greu, au ritmul lor, dar ei nu trebuie sa se simta presati de dezamagirea, graba sau dezaprobarea adultilor. Lucrurile se vor intampla, dar trebuie sa le dam timp. Daca ii presam sau ii descurajam, ii pierdem: copiii se vor inchide, isi vor pierde increderea in ei, iar unii dintre ei chiar vor claca.

Marea Dragoste – Tango: Este bine pentru copii sa mergem in ritmul lor? Nu ar trebui sa le impunem mersul societatii si sa le explicam ca sunt pe cont propriu?
CRISTIANA BOCA: In clasele Step by Step fiecare activitate urmareste dezvoltarea personala. Copiii aleg in fiecare zi activitatile, materialele, negociaza rolurile, responsabilitatile, temele, acestea sunt aspecte permanente ale activitatii noastre. Copiii dobandesc in felul acesta abilitati utile pe tot parcursul vietii. O importanta la fel de mare acordam dezvoltarii emotionale care vizeaza constructia sinelui si a stimei de sine. Oferim copiilor contextul in care sa se perceapa in mod pozitiv, ca persoana unica, sa-si cunoasca abilitatile. Lucram pentru dezvoltarea autocontrolului emotional si a expresivitatii emotionale, deoarece nicio performanta nu este de durata, daca in interior este un dezechilibru.

Marea Dragoste – Tango: Cum ne dam seama daca si copiilor le prieste scoala aleasa?
CRISTIANA BOCA: Sunt aspecte barometru pentru orice parinte daca alegerea a fost una potrivita. Citesc dimineata bucuria de a pleca la scoala pe chipul copilului meu? Are incredere ca poate face tot ce viseaza? Are posibilitatea sa-si cultive talentul nativ?…

Marea Dragoste – Tango: Si de ce toate aceste lucruri sunt posibile in Scoala Step by Step? Ce avem aici diferit fata de alte scoli?
CRISTIANA BOCA: Tot sistemul este gandit pentru a ajuta copilul pe drumul de la potential la performanta, dintr-o perspectiva integrata – cognitiv, emotional, social. Concret, lucram in clase cu maximum 18 copii si cu doua cadre didactice permanent. Urmarim programa nationala, dar le dam timp si conditii copiilor sa-si extinda invatarea in toate domeniile, sa se dezvolte, sa se gaseasca, sa aiba acea inflorire despre care vorbeam… Predarea-invatarea se fac in grupuri mici, permitand particularizarea continutului in functie de abilitatile, nevoile si interesele copiilor. Copiii vin intr-un mediu educational primitor, in care clasele sunt organizate pe centre de activitate, in care copiii gasesc resurse adecvate domeniului respectiv (jocuri, carti, materiale concrete) si la indemana lor, atat pentru citire, scriere, matematica, stiinte, cat si pentru diverse arte. Invatarea este semnificativa si antrenanta pentru copii: ei propun temele sau proiectele de studiu, aleg si se implica in rezolvarea sarcinilor grupului. Noi folosim curiozitatea nativa a copiilor, aceea care in primii ani de viata este o flacara vie, extrem de pretioasa, care-i poate transforma pe copii in mici cercetatori. Din pacate, scoala obisnuita inabusa aceasta flacara, copiii sunt invatati sa-si reprime curiozitatea si sa mearga in ritmul impus de altii… La Scoala Step by Step nu se intampla asta, ci dimpotriva, curiozitatea este intretinuta. Ii antrenam pentru viata democratica, prin realizarea de alegeri, negocieri, responsabilizare, stabilire de reguli. Iar faptul ca pot continua la gimnaziu scoala in metoda alternativa step by step este un alt element de siguranta, de incredere, de echilibru si de fericire pentru copii. Asiguram de fapt o comunitate care ajuta invatarea si dezvoltarea.

Marea Dragoste – Tango: Dar crescuti dupa asemenea criterii si in asemenea fericire, copiii se vor mai adapta la mediul brutal in care traim, la duritatea vietii reale? N-ar fi fost mai bine sa alegem o scoala de cartier gandindu-ne ca oricum viata e o jungla…
CRISTIANA BOCA: Nu. De la noi copiii castiga o structura interioara solida si abilitati de adaptare in orice context. Cei 10 pasi cu care construim drumul de la potential la performanta asigura reusita copilului in orice mediu in care va ajunge ulterior. Vorbim despre gandire critica, cultivarea talentului, cultivarea creativitatii, increderea in sine, increderea de a lucra in echipa, acceptarea diversitatii, expresia de sine, bucuria de a invata, leadership si responsabilitate. Toata aceasta constructie inseamna atat dobandirea achizitiilor academice, cat si echilibru emotional si, mai presus de toate, motivatie pentru invatare si munca. Copilul intelege de ce trebuie sa invete si la ce ii vor folosi in viata cunostintele, de aceea avem foarte multe proiecte in care copiii se implica entuziast si care ii ajuta sa inteleaga concret la ce folosesc matematica, gramatica, stiintele, cat de folositoare pot fi intr-o viata de om. Cu aceste instrumente copiii navigheaza mai usor prin viata, sunt adaptabili si creativi. Scoala noastra descopera si cultiva talentele copiilor, abilitatile lor atat de diferite. Pentru multi dintre copii dragostea pentru un anumit domeniu, fie el balet sau un instrument muzical s-a nascut in aceasta atmosfera Step by Step. Avem copii care au urmat cursurile noastre in educatia timpurie, si-au descoperit pasiunile si le-au continuat. Ma gandesc acum la o fetita care a descoperit pianul la noi, s-a indragostit de muzica, iar anul acesta, cand fetita trece in clasa a VII-a, a cantat la Festivalul George Enescu!

Marea Dragoste – Tango: Credeti, deci, ca un copil care urmeaza Scoala Step by Step are sanse mai mari sa aiba o viata fericita?
CRISTIANA BOCA: Copiii din gradinita si din scoala noastra invata sa aiba incredere in ei, iar aceasta incredere le da puterea de a merge mai departe in orice situatie. Sigur ca in viata si in scoala trebuie sa muncesti. Nu este un parcurs lejer nici la noi, pentru ca urmam tot curriculumul national, doar ca o facem intr-o alta maniera. Dar faptul ca le cultivam propria motivatie, ca devin responsabili de actiunile lor avand bucuria ca reusesc in ceea ce fac, fara sa aiba sentimentul apasator ca va fi intotdeauna cineva mai bun decat ei, presiune care reprezinta o frustrare foarte mare, ii face sa creasca frumos si increzatori si sa invete cu placere. Si daca ne amintim si de “Daca dragoste nu e, nimic nu e”, asigurandu-ne ca dragostea nu va lipsi niciodata din viata lor – sub toate formele si in toate manifestarile ei, ca suport emotional esential al reusitei profesionale si sociale, cred ca putem sa-i educam pentru a reusi in viata. Si exact acum, cand copiii sunt mici, este timpul sa actionam…

  • Credit: PAUL BUCIUTA/ Marea Dragoste
  • Title: Cristiana Boca

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *