fbpx

Cum ajută muzica dezvoltarea inteligenței la copii? Află care este vârsta potrivită pentru a îndruma copilul spre un instrument muzical

de

Într-un studiu realizat pe 147 de copii din școala primară, elevii au primit lecții de muzică și au fost testați pentru memorie și vocabular. Studiul, realizat de Universitatea VU din Amsterdam și Institutul de Arte ArtEZ din Zwolle, Olanda, a constatat că elevii care au luat lecții de muzică erau mai competenți în alte domenii.

Autorul principal, dr. Artur Jaschke, a declarat pentru Daily Mail: „Copiii care au primit lecții de muzică au prezentat un raționament îmbunătățit bazat pe limbă și capacitatea de a planifica, organiza și finaliza sarcini, precum și îmbunătățirea performanțelor academice. Acest lucru sugerează că abilitățile practice dezvoltate în timpul lecțiilor de muzică pot influența abilitățile cognitive ale copiilor la subiecți complet independenți, ducând la performanțe academice îmbunătățite în general.”

  • Copiii care au primit lecții de muzică au fost, de asemenea, mai buni în planificarea și controlul comportamentului lor decât copiii care nu au avut lecții de muzică.
  • În mod particular, lecțiile de pian au dezvoltat și capacitatea de gândire critică a copiilor, pentru că pianul stimulează funcțiile din creier folosite la rezolvarea problemelor de matematică. În acest sens, copii au avut rezultate școlare mai bune la această disciplină.
  • Dacă te gândești și tu că este un moment bun pentru a achiziționa un pian pentru copilul tău, dar nu ai suficient spațiu, în vremurile de azi există variante electronice, mult mai compacte, pe care le poți alege pentru copilul tău. Dacă îți dorești să cumperi online pianul digital pentru copilul tău, sunt multe modele, atât cu suport metalic cât și din lemn, iar prețurile sunt variate. Pentru a începe studiul la această disciplină, este recomandat să achiziționezi un model cu funcție de înregistrare, astfel încât să poți măsura progresul.

În plus, raportul, publicat în revista “Frontiers in Neuroscience”, susține că, atunci când ascultă sau fac muzică, copiii folosesc părți din creier implicate în memorie și atenție, ceea ce îi pregătește pentru alte abilități de viață. “Chiar dacă nu toată lumea este un muzician profesionist la început, practicarea unui instrument și disciplina pot crește funcția creierului”, a spus dr. Artur Jaschke.

Care este vârsta potrivită pentru a începe lecțiile muzică?

În studiu, copiii cu o vârstă medie de șase ani au fost împărțiți în patru grupuri. Pe o perioadă de doi ani și jumătate, primului grup i s-au dat lecții de muzică școlară, al doilea grupa a primit și lecții private de muzică, al treilea grup de control a fost analizat fără lecții de muzică, iar celui de-al patrulea grup li s-au dat doar lecții de artă.

  • Indiferent de abilitățile muzicale, grupurile care au avut ore la școală sau lecții private de muzică au arătat capacități mai mari de memorie și vocabular.
  • Memoria lor a fost testată prin amintirea punctelor dintr-o grilă pe un ecran, iar vocabularul lor prin denumirea de asemănări între obiecte, cum ar fi o pisică și un câine.
  • Cercetarea a constatat, de asemenea, că lecțiile de artă au avut un efect pozitiv în special asupra memoriei vizuale și spațiale a copiilor.

Dincolo de muzică, sunt mai multe activități extracurriculare pe care le poți încerca alături de copilul tău și pe care acesta, cu siguranță le va îndrăgi. Beneficiul imediat este că diversitatea va bate plictisul. Beneficiul pe termen lung este că atenția și concentrarea, îndemânarea și cultura generală vor fi doar câteva din achizițiile de care copilul tău se va bucura toată viața.

În concluzie, nu aștepta ca micuțul tău să își descopere singur pasiunile. El are nevoie de tine pentru a-l expune la cât mai multe activități, iar unele dintre ele cu siguranță vor trece în ritmul zilnic și vor deveni hobby-uri, la care se va pricepe din ce în ce mai bine.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
Categorii:
Advertorial

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.