Actorul britanic Daniel Day-Lewis a donat arhivele tatalui sau, poetul Cecil Day-Lewis, prestigioasei Universitati Oxford. Starul britanic si sora lui, Tasmin, au donat aceste documente Bibliotecii Bodleian din Oxford, cea mai mare biblioteca universitara din Marea Britanie.
Printre textele donate se numara versiunea finala a poeziei “The Newborn”, scrisa de Cecil Day-Lewis pentru a marca nasterea fiului sau Daniel, in 1957, dar si o scrisoare de la poetul W.H. Auden, in care acesta critica unele dintre poeziile scrise de tatal celebrului actor.
“Daca manuscrisele ar fi ajuns in afara tarii, acest lucru ar fi intristat intreaga familie, intrucat poetii care au devenit prietenii de o viata ai tatalui meu si toti colegii lor se intalneau adeseori la Oxford”, au declarat intr-un comunicat comun cei doi frati Day-Lewis.
Conducerea Universitatii Oxford a organizat o serie de evenimente speciale, marti, pentru a marca aceasta donatie.
Cecil Day-Lewis a studiat literatura clasica la Wadham College din Oxford si a devenit apoi profesor de poezie la aceasta universitate in 1951. El a fost desemnat castigatorul prestigiosului premiu literar britanic Poet Laureate in anul 1968.
Daniel Day-Lewis a fost de patru ori nominalizat la premiile Oscar si a castigat de doua ori pretioasa distinctie oferita de Academia de film americana. Actorul britanic a primit premiul Oscar gratie evolutiei sale din filmul “Piciorul meu Stang/ My Left Foot”, din 1989, cel de-al doilea Oscar fiindu-i acordat pentru rolul din drama “Va curge sange/ There Will Be Blood” (2007), in care a interpretat rolul unui magnat nemilos din industria petrolului.
Daniel Day-Lewis a mai fost nominalizat la Oscar pentru rolurile din lungmetrajele “In numele tatalui/ In the Name of the Father” (1993) si “Bandele din New York/ Gangs of New York” (2002). Starul britanic, considerat unul dintre cei mai talentati actori ai generatiei sale, a avut evolutii remarcabile in alte lungmetraje apreciate de critici si de public – “Un gentleman la New York/ Stars and Bars” (1988), “Ultimul Mohican/ The Last of the Mohicans” (1992), “Varsta inocentei/ The Age of Innocence” (1993) si in musicalul “Nine” (2009).
Starul britanic va putea fi vazut in curand pe marile ecrane in lungmetrajul “Lincoln”, regizat de Steven Spielberg, ce va fi lansat in Statele Unite pe 16 noiembrie. In Romania, filmul va intra in salile de cinematograf pe 11 ianuarie 2013.