fbpx

“Despre noi / About Us” de Beatrice Rancea, emoții și aplauze pentru un succes răsunător al Teatrului de Balet din Sibiu

de

Când ai un regizor mare și o trupă de artiști înzestrați, poți țese o poveste din aproape nimic, iar rezultatul e desăvârșit. Beatrice Rancea a pornit în demersul ei de la o stare, de la un gând, de la o revelație născută în clipa în care s-a întâlnit cu trupa de tineri artiști adunați din toate colțurile lumii în cel mai bun teatru de balet al țării, cel sibian: “Venim de pretutindeni și plecăm… nu știm unde” a fost mesajul dintâi, de la care s-au născut scenariul, regia, luminile și coregrafia montării “Despre noi / About Us” care a avut premiera pe 10 noiembrie 2022, la Sibiu. Iar de la întrebarea sa uimită a prins contur un spectacol întreg, care a îngăduit tuturor artiștilor implicați, inclusiv regizoarei, să-și spună povestea.

Fotografii de Paul Buciuta

Având mai întâi o carieră strălucită în balet, căci a fost prim-solistă a baletului Operei Naționale București, Beatrice Rancea a adunat apoi realizări excepționale ca regizoare de teatru, operă, TV, cinema sau ca interpretă, coregrafă ori scenaristă, devenind unul dintre cei mai importanți creatori ai scenei teatrului și baletului românesc, premiat, aplaudat, iubit și, desigur, sabotat uneori, așa cum li s-a întâmplat tuturor, absolut tuturor celor care au avut curajul să-și dubleze activitatea artistică cu una managerială. Așadar, fraza “venim de pretutindeni și plecăm nu știm unde” poate fi cea sub care se așază și destinul creatoarei spectacolului , Beatrice Rancea, pe urmele căreia va trebui, de-acum înainte, să mergem prin teatrele țării și apoi ale lumii, ca să îi vedem montările.

Ideea spectacolului a pornit de la datele pe care le-am găsit aici în companie și de la povestea fiecărui dansator. Toți sunt veniți la Sibiu, exact ca și în spectacol, din toate colțurile lumii, și au ajuns aici, vor sta o perioadă aici și după aceea se vor despărți, vor pleca spre noi provocări. Este și un fapt concret și o metaforă a vieții și a destinelor noastre, într-un fel. Venim într-un spațiu, cum este, de exemplu, decorul nostru, venim cu un bagaj, în care ne-am luat cele mai dragi lucruri cu noi și, după o experiență a unui loc, a unor întâlniri, plecăm fiecare unde ne duce destinul mai departe. Pe această structură, am gândit spectacolul. Fiecare dintre ei se prezintă, fiecare are o poveste unică, are amintiri în spatele venirii în acest spațiu și pleacă cu un gând și cu o nouă experiență acumulată. Temele muzicale sunt reprezentative pentru țările și culturile din care vin. Câteva dintre ele au fost chiar propuse de ei. Sunt multe straturi de informație, la mai multe niveluri, pentru spectator: de suflet, de minte, de inimă. Mi-am dorit ca spectacolul să transmită multă emoție, care, venită fiind din sufletele interpreților, este cu atât mai specială. Este un spectacol în care interpreții trăiesc propriile lor sentimente, spre deosebire de alte montări, unde fiecare artist interpretează un rol, un personaj. Aici vorbim despre ei, despre noi ”  a declarat Beatrice Rancea înaintea spectacolului.

Și într-adevăr, “Despre noi/ About Us” a adus în fața publicului poveștile adevărate ale artiștilor,  spuse de către cei 11 dansatori și de către cei doi actori – Claudiu Bleonț și Iuliana Moise – în pași de dans, cuvinte, respirații, lumini. Coregraful Dragoș Roșu, celebrul Istvan din marile emisiuni proteviste, a scos balerinii din zona clasică și i-a convins să-și spună istoria pe ritmurile tradiționale ale țării din care au venit. Un american – Gavin Nicholson – care-și caută starea de bine oriunde s-ar afla. O japoneză  – Machi Goto – care aduce din țara natală și nostalgia, și exuberanța. O altă japoneză – Remi Nakano – pentru care dansul este o amintire dintr-o viață trecută. Două spanioloaice cu ritmul în sânge, una doar lumină, Laura Trabalon, alta numai zâmbet, Candela Nieto. Un brazilian, Sayron Pereira, căruia îi este atât de dor de casă, încât își îmbrățișează, prin dans și cuvinte, mama și frații de departe. Un cubanez cu mișcări electrizante, Lazaro Ortega. Un român, Răzvan Iacob, care ne-a făcut să râdem prin dansul lui așezat cu inspirație și har deplin pe piesa “Du-mă acasă, măi, tramvai”. O italiancă, Ludovica Tontodonati, ce a adus savoarea țării sale printr-un dans mediteraneean. Doi ucraineni, soț și soție, Viktor și Katerina Tomashek, care au dansat durerea, răzbunarea și speranța că va fi bine și dincolo de război…

Actorii Claudiu Bleonț și Iuliana Moise, veniți de la naționalul bucureștean, au legat momentele de dans prin textele spuse de ei și au dansat ei înșiși, fiindcă propria lor poveste include iubirea pentru dans.

În sală a nins, înainte să vină iarna. Lumina s-a făcut albastră și artiștii rătăcitori au adormit împreună, așa cum au adormit și grijile și neliniștile lor și ale spectatorilor. Și apoi s-au întrebat dacă să plece mai departe sau să mai rămână.

“Nu știm niciodată atunci, pe loc, în clipele întâlnirii, cum se va așeza în noi amintirea a tot ceea ce am trăit împreună. Poate că ne va bântui dorul unuia de celălalt până la capătul vieții. Sau poate că va fi mai simplu și tot ce-am trăit împreună se va șterge de pe fața memoriei, lăsând numai o cicatrice mică pe harta inimii. Poate că vom păstra, de-acum înainte, ascunsă în buzunar, o amintire în formă de spirală, pentru că am dansat împreună, iar răsucirea noastră în dans s-a înșurubat până în miezul cerului…”  au rostit actorii textul așezat de Alice Năstase Buciuta în scenariul lui Beatrice Rancea.

Premiera a fost sold out. Pentru prima dată după multă vreme, spectacolul lui Beatrice Rancea a umplut o sală până la refuz. Pentru prima dată, poate, în acest noiembrie debusolat de război și singurătate, la Sibiu, s-a aplauzat delirant, iar spectatorii au ieșit cu ochii în lacrimi de frumusețe de la un spectacol de teatru-dans. Pentru prima dată ne-am amintit că nu există ultima dată atunci când iubești ceea ce faci – iar călătoria artiștilor și a fiecăruia dintre noi merge mai departe, chiar dacă destinația nu ne este cunoscută.

REGIA ȘI SCENARIUL: Beatrice Rancea COREGRAFIA și ILUSTRAȚIE MUZICALĂ: Dragoș Roșu și Beatrice Rancea TEXT: Alice Năstase Buciuta SCENOGRAFIA: Viorica Petrovici ASISTENT SCENOGRAFIE: Ionuț Racoreanu LIGHT DESIGN: Beatrice Rancea 

DISTRIBUȚIE:

Cu participarea actorilor Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

Dansatori: Laura Trabalon (Spania), Candela Nieto (Spania), Katerina Tomashek (Ucraina), Remi Nakano (Japonia), Ludovica Tontodonati (Italia), Machi Goto (Japonia), Răzvan Iacob (România), Gavin Nicholson (SUA), Viktor Tomashek (Ucraina), Sayron Pereira (Brazilia), Lazaro Ortega (Cuba).

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.