Toți cei care i-au urmărit pașii, toți cei care citesc despre viața și cariera lui Peter Gabriel recunosc, în drumul său, drumul oricărui om curajos și talentat, care și-a căutat rostul, dragostea, șansa de a face lumea mai bună. Povestea lui este povestea noastră. Doar că ea curge în versiunea aceea eroică și demnă pe care o construim mai ușor în reveriile noastre și mai greu în destinul viu și trăit.
Am oprit totul și pentru aproape un an am lucrat doar în grădina mea de legume
Un copil talentat, născut pe 13 februarie 1950 în Surrey, Anglia, care studiază muzica de mic și o face cu plăcere și iubire, pentru că părinții îi sunt alături, îl susțin și-l ocrotesc cu dragostea lor, învață să creadă în el și-n alegerile sale artistice. Chiar dacă lumea cu regulile și încorsetările sale se așază de-a curmezișul, Peter Gabriel, care crede în iubire și-n dreptul de-a fi fericiți fâcând ceea ce ne dorim, depășește orice bariere. „Părinții m-au pus să fac niște teste de aptitudini din care a reieșit că nu sunt bun decât să fac fotografii sau grădinărit peisagistic” își amintește Peter râzând…
E de ajuns să extragem acest adevăr din biografia artistului Peter Gabriel ca să acceptăm și să înțelegem cum s-a făcut că a dăruit scenelor lumii, în anii ’70, anii dintâi ai gloriei sale, cea mai nonconformistă, cea mai bizară, cea mai răzvrătită prezență artistică, dublată de o susținere muzicală de-o profunzime nemaintâlnită. E de ajuns, poate, și ca să acceptăm că, la un moment dat, artistul ajuns pe cele mai înalte piscuri ale gloriei s-a dat un pas înapoi și a avut nevoie de răgaz, de liniște și de intimitate pentru a fi, o vreme, doar alături de soția dintâi, fiica Lordului Moore de Wolvercote, Jill Moore, și de prima sa fetiță, Anna-Marie, care aveau nevoie de el, și doar alături de grădina lui în care să muncească și să se regăsească. „Când m-am retras din Genesis a fost doar o decizie de retragere din showbiz, nu o decizie de a urma o carieră solo. Primul nostru copil abia se născuse și era în incubator de trei săptămâni, timp în care trupa încerca să termine un album – pentru mine nu a fost o problemă de priorități. Am oprit totul și pentru aproape un an am lucrat doar în grădina mea de legume, fără cine știe ce rezultate, dar foarte entuziast” a povestit Peter Gabriel.
În amănuntele biografiei lui Peter Gabriel ne putem oglindi cu toții, pentru că și el, și noi, am căutat iubirea și am găsit-o, până la urmă, cu adevărat, împlinind-o prin cei care ne duc numele și sufletul mai departe. În mariajul dintâi a avut două fiice, Anna -Marie, născută în 1974, și Melanie, născută în 1976. A divorțat în 1987. După ani de tristețe cauzați de destrămarea celui dintâi mariaj al său, după câteva relații superbe, profunde, dar fără șanse la eternitate – dintre care cea mai cunoscută este relația de câțiva ani cu actrița Rosanna Arquette – Peter Gabriel a declarat că a primit în dar șansa unei a doua adolescențe de când i s-au născut fiii (Isaac în 2001, Luc în 2008), în cel de-al doilea mariaj al său cu Meabh Flynn. “Când fetele erau mici eram foarte ocupat. Am mult mai mult timp acum, și ca să mă trezesc noaptea, și ca să îmi petrec ziua jucându-mă cu băieții, decât aveam odinioară. E ca și cum aș trăi o a doua adolescență. Sunt mai puțin preocupat de succesul meu mondial și mai interesat să-mi cresc copiii. Ador să fiu tată. Sper să acord lucrului ăsta cât mai mult timp. Acum știu exact care ar trebui să îmi fie prioritățile” a spus Peter Gabriel după nașterea celui de-al doilea fiu al său.
Succesul îți deschide uși
Succesul extraordinar de care are parte îi folosește, dincolo de împlinirea vocației sale adânci, incontestabile, pentru a face bine mai departe. “Succesul îți deschide uși. Multe dintre lucrurile pe care ador să le fac în prezent – Witness.org, thetoolbox.net, theElders.org, Gabble and Womad – ar fi fost mult mai greu de realizat fără oportunitățile și conexiunile pe care succesul le aduce cu el” a mărturisit Peter Gabriel.
Implicarea sa în cauze umanitare, în combaterea rasismului, în demascarea încălcării drepturilor omului, în lansarea tinerilor artiști talentați ai lumii sunt gesturi făcute firesc, din conștiința faptelor bune la care orice om profund va ajunge, mai devreme sau mai târziu. “Ai de făcut o alegere. Poți trăi într-o lume în care oamenii fac eforturi să îmbunătățească lucrurile sau într-o lume în care oamenilor nu le pasă de nimic. Eu prefer să trăiesc în cea dintâi” a declarat Peter Gabriel.
Peter Gabriel: Sunt nerăbdător să vizitez Bucureştiul aşa cum se cuvine
Înainte de venirea sa în țara noastră pe 8 mai 2014, artistul britanic ne-a dat câteva amănunte în plus despre ceea ce urma să vedem joi, pe 8 mai, pe scena de la Romexpo, București.
Cu ce sentimente vii în România, Peter Gabriel?
Peter Gabriel: Sunt nerăbdător să vizitez Bucureştiul aşa cum se cuvine. Am mai fost acolo, dar niciodată nu am avut şansa de a vizita puțin locurile…
La ce să se aştepte publicul de la turneul „Back to Front“ din 2014?
Peter Gabriel: Servim acest turneu cam ca pe o masă… Avem trei secțiuni, așa că aperitivul este o sesiune acustică, iar cea de-a doua secțiune este echivalentul savuros al experimentelor și al zonei electronice muzicale. A treia secțiune, desertul, conține albumul „So“ de la cap la coadă, cu piesele cântate în ordinea în care s-a intenționat inițial. Într-un fel, cam așa îți poți imagina ceea ce va fi, mai ales că totul începe de fapt cu un număr care nu a fost finisat cu adevărat. În partea acustică mai degrabă ne jucăm cu ideile și încercăm să le ordonăm, chiar dacă facem asta în lumina reflectoarelor. Cea de-a doua secțiune încearcă să aranjeze totul un pic mai bine, lucrurile se maturizează puțin, iar în ceea ce privește partea a treia e ceva finisat și, fiind vorba despre albumul “So”, e și ceva familiar publicului.
Cum este să cânți toate piesele de pe albumul „So”, în ordinea de pe album, știind că acest album înseamnă enorm pentru atât de mulți oameni?
Peter Gabriel: De fapt, ordinea pieselor a fost inversată atunci, la început, pentru că asta se petrecea cu atât de mult timp în urmă, încât credeam că vinilul va fi formatul principal pentru album. La vechile viniluri era nevoie ca piesele cu basul puternic să fie la început, deoarece canalele vinilului sunt sau pot fi mai late spre exterior şi din ce în ce mai înguste spre interior. Pentru a reproduce o notă foarte joasă, acului îi trebuie spaţiu de mişcare, aşa că am pus piesa „In Your Eyes“, care avea o sonoritate mai gravă, la începutul albumului, nu la sfârşit, cum am intenţionat iniţial şi cum o vom cânta acum.
Trebuie să fie destul de distractiv să cutreieri lumea cu trupa ta originală, cu aceiași oameni lângă care cântai în ’86, ’87, nu?
Peter Gabriel: Când ne-am gândit să pornim din nou în turneu cu muzica asta, am simțit cu adevărat că trebuie să o fac în formula originală, mai ales în ceea ce priveşte tobele. Se știe, deşi am avut câţiva toboşari minunaţi care au lucrat la albumul „So“, era mult din stilul lui Manu (Manu Katché, bateristul – n.r.) în acele înregistrări, iar el are un stil grozav, foarte muzical, complet diferit de tot ce am auzit. Aşa că nici nu am putut să mă gândesc că altcineva ar putea să-i ia locul. Acelaşi sentiment l-am trăit şi cu David Sancious, care cântă la acordeon, chitară şi pian. El interpretează „Don’t Give Up“ într-o manieră gospel care i se potriveşte de minune. La fel, și David (n.r. – Rhodes, chitaristul – n.r.) şi Tony (Levin, basistul – n.r.) au fost alături de mine în turneul inițial, destul de mult, Tony chiar de la început. Ei sunt un fel de elemente-standard ale trupei. Avem şi elemente noi în trupă, care au ajuns la noi cumva printr-un accident. Am început să lucrăm cu o cântăreaţă scandinavă absolut minunată, Ane Brun, din Norvegia, dar ea a venit în Quebec, acolo unde am început repetiţiile, și s-a îmbolnăvit, așa că noi am continuat să lucrăm cu două fete din trupa ei. Aşa m-am întâlnit cu Jennie Abrahamson şi Linnea Olsson, două compozitoare şi cântăreţe extrem de talentate și originale, ambele multi-instrumentiste. Linnea cântă la violoncel noua noastră piesă, „Why Don’t You Show Yourself“, iar Jennie cântă la chitară „Solsbury Hill“.
În timp ce aniversezi albumul „So“, cât de important este să prezinţi şi noile tale piese?
Peter Gabriel: Sunt destul de lent când vine vorba despre lucruri noi, dar vreau să aduc și câțiva stropi de prospeţime, pentru ca oamenii să simtă că se produc schimbări, că progresăm.
În afară de noile melodii şi de cele de pe albumul „So“, cât de greu a fost să alegi celelalte piese care întregesc spectacolul?
Peter Gabriel: Au fost mai multe propuneri şi apoi am început să alegem dintre ele, unele melodii mergeau mai bine în versiunea acustică decât altele. Tranziţia o facem cel mai bine în „Family Snapshot“, și am mai jonglat puţin pe ici pe colo. Până acum am simţit că acest mix este cel mai potrivit, dar am senzația că de-a lungul lui 2014 vor mai fi câteva schimbări, însă o să vedem pe parcurs ce va merge și ce nu…
CITESTE SI Peter Gabriel și cele mai frumoase tristeți ale noastre