Mihaela Tatu s-a intors din Mexic. Ce si-a adus de acolo? Bineinteles ca n-a venit cu mana goala. In primul rand, ca de obicei, magneti pentru frigider, pentru toti prietenii ei care au aceasta pasiune. Apoi, cateva feluri de esarfe colorate foarte potrivite pentru sezonul estival si care pot fi folosite si ca fuste sau rochii, daca au accesoriul necesar, unul special. Si-a mai adus un obiect din ceramica traditionala care are un desen caracteristic, cateva obiecte din piatra lor semipretioasa si care-i defineste pe mexicani, obsidianul si niste articole vestimentare populare. In afara echipamentului pentru snorkeling achizitionat si-a adus piesa de rezistenta a acestei calatorii, un shaman, Fredi, un caracol. Este o carcasa mare care a apartinut unui melc si care este folosit ca instrument suflator.
Epopeea mexicana a Mihaelei Tatu
Pentru Mexic trebuie sa te pregatesti ca si pentru SUA. Treci oceanul cu escala la Paris, Londra sau prin New York. Asa s-a intamplat in cazul grupului nostru format din 13 persoane. Hm, numar predestinat?!
Dupa aproape 10 ore de zbor aterizezi la Cancun. Asta daca tinta este peninsula Yucatan. Senzatia pe care o ai despre drum este cat se poate de relativa. La dus eram nerabdatori, nu prea am simtit distanta si nici diferenta de fus orar. Am ras mult, nu stiam la ce sa ne asteptam asa ca am lasat totul sa curga si ce-o fi o fi. Nu pot spune acelasi lucru despre acelasi drum, dar la intoarcere. Si nu vorbesc despre oboseala. Nu cred ca a fost cineva care si-a dorit cu adevarat sa se intoarca in tara. Nu ne-au ajuns cele doua saptamani pentru a cunoaste cu adevarat Peninsula Yucatan: soare, plaje, valuri, veselie dar mai mult decat atat istorie, traditii, liniste, calm, spiritualitate.
Ce-ti pui in geamantan, daca pleci in Mexic
Momente magice, lucruri inedite
Este un spatiu al soarelui si as spune al spiritualitatii si pasiunii. Asta este motivul pentru care nu ne mai dadeam plecati. Lumina, soare, o limpezime a atmosferei si a aerului. Poate asta este motivul pentru care mexicanii rad, canta, muncesc, mananca si, pur si simplu, se misca relaxati. Primesc strainii, si nu ma refer la turisti, cu naturalete si amabilitate si-i fac sa se simta “acasa”. E un popor minunat. Ma refer strict la mexicanii din Peninsula Yucatan. Pe ceilalti nu i-am vizitat.
Mexicanii isi respecta trecutul si conserva totul cu piosenie. Ba, mai mult, continua sa se faca sapaturi arheologice si sa se scoata la iveala noi si noi orase-cetati si piramide ascunse, pana nu de mult ,de jungla. Trecutul civilizatiei Maya are viitor.
Dar momentul maxim al calatoriei mele a fost ziua de 21 martie si prezenta mea alaturi a 5-6 mii de oameni din intreaga lume, la piramida Kukulkan de la Chichen Itza. Aici este locul unde, in momentul echinoctiului, coboara Kukulkan sau Quetzalcoatl adica sarpele cu pene si marcheaza anul nou Maya. Sarpele cu pene este unul dintre cele 3 animale sacre ale poporului maya pe langa vultur si jaguar. Mi s-a parut extraordinar.
Am fost acolo intr-o clipa magica. Oameni din toata lumea, de toate religiile, varstele, culorile au venit in 21 martie sa sarbatoreasca Revelionul Maya. Ce energie, ce magie, ce uniune si ce bucurie! Fiecare a sarbatorit dupa ritualul si obiceiurile lui dar in spiritul locului. Discreti si civilizati au cantat, au ras, au plans, au dansat si s-au bucurat alaturi de localnici. Minunat. Mai mult, ziua aceasta reprezinta pentru mine o experienta personala unica.
In Yukatan, femeia detine puterea
Mihaela a invatat sa faca guacamole
Mexicul, calea spre tine insuti