Cand se da startul sarbatorilor de iarna, primele care ni se astern pe suflet sunt ingrijorarile, mai curand decat bucuriile: unde ne ducem, cu ce ne imbracam, cat de lunga si costisitoare este lista cadourilor si sau, mai ales, mesele luuungi si bogaaaate care insotesc Craciunul si Revelionul. Macar in aceasta privinta, a tentatiilor culinare care ni se vor perinda prin fata ochilor in aceste zile, putem sta linistiti: dr Mihaela Bilic ne aduce informatii folositoare despre ce si cum si cat putem manca.
Ce bine ca vine Craciunul!
Ce bine ca vine Craciunul, cu vacanta si sfarsitul de an, un an in care, chiar daca nu am reusit sa ducem la capat toate promisiunile facute, oricum se termina si vom fi iertati. De la 1 ianuarie va fi un nou inceput, insa pana atunci avem o saptamina intreaga de petreceri non-stop, cand ne ridicam de la o masa pentru a ne aseza la urmatoarea, cand orice notiune de mincare dietetica este un sacrilegiu si pana si cei mai „cuminti“ si „constiinciosi“ in ale dietei simt nevoia sa-si faca de cap.
Ca doar unul e Craciunul, iar trecerea in anul urmator trebuie sarbatorita din plin si daca nu cu mancare si bautura, atunci cum? Ei bine, dragii mei, va dau o veste proasta! Nici unul dintre preparatele traditionale de Craciun nu poate fi considerat „nepericulos“ pentru silueta, singura scapare e cantitatea, adica gustati din tot cate putin.
Sarmalele
Prin definitie, sarmalele sunt cu atat mai gustoase, cu cat contin mai multa grasime, trebuie sa va limitati la doar 2 bucati si, pe cat posibil, nu in fiecare zi de la Craciun la Anul Nou. Exista si o solutie de compromis: sarmale din carne alba (de pui sau curcan) cu orez, legume si fara slanina. Probabil ca nu sunt la fel de delicioase, dar cu siguranta in farfurie se pot gasi 4-5 bucati. Mai este un secret, carnea tocata folosita poate fi jumatate de vita, jumatate de porc, de preferat pulpa, cat mai slaba – gustul va fi neschimbat.
Cand incalziti sarmalele, faceti-o intr-un vas separat in care puneti o cana de apa, astfel incat toata grasimea care iese din ele sa ramana in cratita. Nu uitati de ardeiul iute, proprietatea lui de a creste arderile 2-3 ore dupa masa va poate ajuta sa iesiti „cu fata curata“ din aceasta confruntare.
Salata boeuf
Este o combinatie teoretic sanatoasa de legume fierte si carne de vita slaba, singurul „pacat“ este prezenta maionezei. De aceea, trebuie sa apelati la una dintre solutiile de mai jos:
l. Fie sunteti zgarciti cu cantitatea de maioneza folosita drept liant, adica puneti atat cat sa „lege“ ingredientele, fara sa mai ornati castronul.
2. Fie cautati in comert o varianta de maioneza „light“ in care uleiul sa fie inlocuit cu albus de ou, facand astfel o economie substantiala de calorii: 1 lingura de maioneza normala = 150 calorii; 1 lingura de maioneza „light“ = 30 calorii.
Salata boeuf contine multi cartofi fierti, asa ca la masa respectiva nu mai aveti nevoie de alte glucide lente, felul principal care urmeaza poate fi friptura cu salata, fara garnitura.
Preparatele din carne de porc
In traditia romaneasca, carnea de porc este principalul aliment consumat in cadrul sarbatorilor de iarna, ea fiind preparata intr-o multitudine de feluri: carnati, caltabosi, lebar, toba, afumaturi (ciolan, costite, slanina), tocaturi (sarmale, chiftele, mici) sau ca friptura mai mult sau mai putin impanata si, din pacate, de multe ori prajita.
Este greu de spus care dintre aceste produse sunt mai indicate, dar principiile de baza pot fi:
– evitati orice tocatura pentru ca intotdeauna contine slanina, deci mai bine muschiulet afumat si pastrama, decat carnati, toba, sarmale.
– carnea aleasa pentru friptura trebuie sa fie cat mai slaba si va fi pregatita la gratar sau la cuptor cu adaos de vin si ierburi aromate.
– slanina afumata cu paine si ceapa o fi ea traditionala, dar este o bomba calorica. La fel este si soriciul, care contine 100% grasime.
– tochitura traditionala presupune carne impanata si diverse alte semipreparate toate prajite, nu exista o varianta „light“, prin urmare mancati o singura data, de pofta, la „pomana porcului“.
Nu va opreste nimeni sa adoptati bunul obicei american de a inlocui carnea de porc cu cea de curcan, iar la capitolul garnituri preferati cartofi piure, nu prajiti.
Piftia de porc
Nu este nimic rau daca mancati carne fiarta cu usturoi, conditia e sa puneti in oala mai mult ciolan decat picioare de porc si, obligatoriu, sa eliminati toata grasimea care se aduna la suprafata ( eventual, dupa ce s-a racit putin la frigider). La fel de gustoasa este si racitura din curcan sau pui si constituie de departe cea mai „benigna“ mancare de sarbatori.
Ciorbele
Sunt o metoda simpla de a umple burta la inceputul mesei cu un lichid cald care sa contina multe legume fierte si carne, pe cat posibil cat mai slaba. Este obligatoriu ca grasimea care se strange la suprafata sa fie eliminata si nu uitati de ardeiul iute. O varianta de evitat este ciorba de burta dreasa cu smantana, chiar daca se spune ca pica bine dupa un chef. Mai bine evitati betia ca sa nu aveti nevoie de ciorba de burta!
Cozonac si prajituri
Departe de a fi o paine indulcita, cozonacul este un dulce concentrat si destul de greu de digerat. Indiferent de umplutura (nuci sau stafide), trebuie consumat maxim 1 felie, o data pe zi.
Ar fi de preferat ca restul prajiturilor pe care le pregatiti pentru aceasta ocazie sa fie cat mai simple (placinta cu branza, prajituri cu fructe si creme de vanilie) sau, mai simplu, salata de fructe, chiar daca sunt din conserva, asociate cu inghetata. Nu va pacaliti crezand ca produsele de cofetarie uscate (piscoturi, fursecuri) sunt o alegere buna! Chiar daca nu au creme cu unt, 80% din compozitia lor inseamna margarina si faina.
Bineinteles ca nu se supara nimeni daca aveti suficienta constiinta care sa va faca sa renuntati la desert, nu de alta, dar paleta gastronomica in aceasta situatie este atat de bogata, incat prajitura s-ar putea sa nu mai aiba loc.
Alcoolul
Nu e masa de Craciun sau petrecere de Anul Nou daca nu contine si cateva pahare de bautura. Incercati sa va limitati la un pahar de vin la masa si la o sticla de bere/zi. Sampania are acelasi continut caloric ca si vinul, iar bauturile alcoolice de aperitiv sau digestive ar fi bine sa fie evitate.
In aceste conditii, nu pot fi decat optimista si sa va spun ca puteti sa va considerati fericiti daca dupa sarbatori cantarul arata cu 1-2 kilograme in plus. Nu va faceti griji, urmatoarea luna, intorcandu-va la alimentatia voastra obisnuita, ele vor disparea. Concluzia este ca va puteti face de cap in aceasta vacanta, dar nu ar strica sa cheltuiti o parte din calorii plimbandu-va prin zapada sau mergand la schi, nu exagerati cu alcoolul si, in rest, simtiti-va bine! O data pe an e Craciunul! La multi ani!
F interesant articolul, multe din sfaturi le stiam deja, insa imi place k le-a luat pe fiecare in parte si le-a detaliat f mult..