In zilele noastre, multe companii considera ca e de la sine inteles ca angajatii sa stea peste program pana ametesc – sau pana se satura seful de ei prin birouri. Cazurile celebre si tragice de extenuari fatale te obliga sa studiezi mai bine ce drepturi ai in calitate de angajat care, nu o data, face tura dubla, la cererea boss-ului. Criza economica, teama de a-ti pierde jobul sau respectul prost inteles nu te indreptatesc sa te storci de vlaga prin firme, pentru un salariu fix.
Traditionalul si sanatosul „12 cu 24“
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (peste 40 ore) este considerata munca suplimentara.
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acceptul salariatului. in anumite situatii, precum cazul de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident, munca suplimentara se poate efectua si fara acordul salariatului.
Salariatii pot efectua munca suplimentara la solicitarea angajatorului.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Dar, precum se stie, in multe companii se depaseste masiv aceasta limita. Ilegal, desigur, dar cine are curaj sa reclame, cand la mijloc e un serviciu bun?
Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii, se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore. Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Nici munca fara paine…
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia. Astfel, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul de lucru.
in cazul in care compensarea prin ore libere nu este posibila, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
Este bine sa-ti cunosti drepturile si indatoririle fata de firma angajatoare. Din pacate, din cauza ignorantei, a zelului sau a groazei de consecinte, multi angajati accepta abuzuri in programul de lucru, traind cu impresia eronata ca (numai) asta e „drumul spre inalta societate“, spre performanta profesionala.