fbpx

Cum sa ne indeplinim obiectivele pentru Noul An

de

Sfarsitul de an este ocazia perfecta pentru un bilant si pentru o noua lista de rezolutii, poate mai motivationala decat precedenta. Problema apare cand, revizuindu-ne intentiile de anul trecut, numaram la fel de multe kilograme in plus si la fel de putini bani in prezent.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 “Motivul pentru care rezolutiile de Anul Nou nu se respecta este ca oamenii sunt nerealisti. Daca nu faci miscare si ti-ai propus sa mergi de cinci ori pe saptamana la sala timp de o jumatate de ora, foarte probabil nu-ti vei atinge scopul. Un alt motiv este ca oamenii nu sunt pregatiti pentru schimbare”, spune Benjamin Gardner, un psiholog specializat in schimbari comportamentale.

Psihologii considera ca oamenilor le trebuie trei lucruri pentru a-si schimba comportamentul: capacitate, oportunitate si motivatie. De cele mai multe ori nu formulam obiective din motivele potrivite, sustine Gardner. “Odata cu Anul Nou, ni se pare ca suntem obligati sa spunem ca ne vom schimba, dar in realitate renuntam pentru ca nu suntem de la bun inceput destul de motivati ca sa ne tinem de cuvant”.

Sa ne propunem obiective realiste, nu exagerat de ambitioase. Cat timp decizia de a te schimba sau de a face ceva in mod diferit iti apartine numai tie, si nu unei alte persoane din viata ta, inseamna ca ti-ai asumat hotararea dintr-un motiv important pentru tine, deci destul de puternic sa te motiveze pana la capat.

Suntem intr-adevar pregatiti fizic si psihic pentru schimbarea pe care ne-o propunem? Unii oameni sunt de parere ca vointa este o trasatura de caracter innascuta. O ai sau nu o ai. Dar psihologii spun ca este ceva mai mult de-atat, ca vointa poate fi educata, dar si epuizata daca o fortam. “Este exact ca un muschi, nivelul de vointa de care dispunem la un moment dat urca si coboara, iar daca o antrenam, ea devine mai puternica”, considera Roy Baumeister, profesor de psihologie la Universitatea Florida. Daca ne propunem mai multe obiective in acelasi timp, atunci riscam sa ne sabotam, pentru ca in functie de energia pe care o alocam unuia, nu ne mai ramane la fel de multa vointa si pentru celelalte. Sugestia lui Roy Baumeister este sa abordam obiectivele pe rand, incepand cu cel mai usor.

Este intr-adevar momentul potrivit pentru o schimbare?
“Poate ca da, daca obiectivul tau este unul simplu, sa bei o cafea in fiecare dimineata, de exemplu. Dar daca ti-ai propus ceva mai dificil ca, de exemplu, sa raspunzi la mail-uri de indata ce te asezi la birou, s-ar putea sa te fortezi sa poti face asta. E vorba de un decalaj intre intentie si comportament”, sustine Peter Gollwitzer, profesor de psihologie la Universitatea New York. “Obiectivele tale trebuie sa fie de dorit, de efect, realizabile si nu doar atat. Trebuie sa te gandesti cand, unde si cum le indeplinesti, in ce moment incepi si cum ai de gand sa depasesti piedicile care ar putea aparea pe pacurs”, avertizeaza Gollwitzer. Sa zicem ca ti-ai propus sa scrii un roman pana la anul. In primul rand, trebuie sa gasesti momentele prielnice pentru a scrie: poate sa fie timpul in care partenerul tau nu e acasa. In al doilea rand, trebuie sa ai in vedere ce ii raspunzi celui mai bun prieten cand te cheama la o intalnire. Gollwitzer ii spune planul “daca…atunci”: daca se intampla “x”, atunci voi face “y” (The Guardian).

Cum ne formulam corect obiectivele? Susan Clayton, doctor in psihologie, enumera cinci aspecte de avut in vedere cand ne pregatim lista de obiective pentru Anul Nou:

  1. Obiective specifice si concrete. De exemplu, in loc sa ne propunem sa fim mai sanatosi, un scop prea general si prea vag, ne putem propune ceva mai specific si mai concret, sa consumam cel putin un fruct sau o leguma proaspata la masa si numai una, doua felii de paine pe zi in loc de mai multe.
  2. Sa ne facem publica decizia si sa ne inconjuram de oameni cu obiective asemanatoare. Poti sa-ti anunti familia sau prietenii, sa-ti notezi obiectivul undeva la vedere sau pe pagina de Facebook. Acest lucru iti mareste angajamentul fata de decizia luata.
  3. Sa cautam si sa acceptam ajutorul celor din jur. Sa apelam la persoane cu preocupari similare, poate la un grup de suport online. Ne ajuta sa ne mentinem atentia indreptata asupra scopului nostru.
  4. In ce situatie ne aflam. Cum ne influenteaza locul de munca, familia sau alti factori decizia, schimbarile pe care urmeaza sa le facem? Care sunt principalele obstacole de care ne putem impiedica pe traseu? Cum le putem preintampina?
  5. Cum ne recompensam. Este indicat sa ne oferim cate o mica rasplata cand reusim sa ne tinem de plan, dar fara sa exageram.
“Convingerile tale devin ganduri, gandurile tale devin cuvinte, cuvintele tale devin actiuni, actiunile tale devin obiceiuri, obiceiurile tale devin valori, valorile tale devin destinul tau.” (Mahama Gandhi)
Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Psihologie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.