fbpx

Avantajele fotocitirii

de

In noiembrie am condus un curs de PhotoReading care m-a surprins prin rezultatele pe care le-au avut participantii; printre ei a fost un elev, Tudor, de 16 ani. A fost cel care a prins cursul cel mai repede si care a avut rezultate imediate la scoala. Tudor spunea ca niciodata nu a invatat cum ar fi trebuit la limba romana. De data asta a hotarat sa foloseasca fotocititul pentru un test. Dupa test, profesoara l-a chemat si l-a intrebat daca nu cumva a copiat.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tudor i-a spus ca nu a copiat si ca a folosit o tehnica invatata intr-un curs. De acum incolo are la indemana un sistem care face ca invatatul sa fie o placere.Directorul unei companii a declarat ca citeste de trei ori mai repede si ca stresul de a citi a disparut. Nu mai are senzatia de vinovatie pe care o avea inainte, cand citea. Cand am mentionat cuiva interesat de curs ca poate citi de trei ori mai repede, mi-a spus ca nu este interesat sa citeasca mai repede si ca atunci cand citeste vrea sa se bucure de carte.

A citi de trei ori mai repede se intampla in urma cursului; asta nu inseamna ca nu te mai bucuri de citit. Dimpotriva. Inainte sa citesti o carte este foarte bine sa o fotocitesti. Fotocitirea unui material, inainte de a-l citi, face ca acel material sa iti fie familiar. Cartea, cumva, devine vie, palpabila – te bucuri mai mult de ea.

Cand am fost la cursul de instructori, imi aduc aminte ca Paul Sheele ne-a vorbit de importanta igienei. Ne spunea cum la inceputurile chirurgiei doctorii nu se spalau pe maini. Multi oameni mureau, bineinteles, pentru ca nu se aflase inca de importanta sterilizarii mainilor sau instrumentelor.

Apoi Sheele ne-a vorbit despre importanta igienei corporale, despre igiena dintilor, iar in cele din urma a intrebat cum se pastreaza igiena creierului. Neprimind niciun raspuns, ne-a spus ca igiena creierului se conserva printr-o continua invatare. Fotocitirea unei carti pe zi este pentru creier ce este pentru dinti spalatul macar o data pe zi. Asta mi s-a parut extraordinar. Tot ce trebuie sa faci pentru a tine creierul tanar este sa fotocitesti o carte zilnic, pentru a creste conexiunile neuronale. 

De cat timp ai nevoie pentru asta? Doar de 3 pana la 10 minute.

Daca asta ar fi singurul rezultat de obtinut si tot ar fi fantastic, insa un alt beneficiu extraordinar al metodei este  „invatarea directa”. Cauti cele mai bune carti, de cei mai buni autori, dintr-un domeniu care te intereseaza; poate vrei sa dezvolti vreo aptitudine, o abilitate anume. Fotocitesti toate acele carti si apoi, pe parcursul a 2 pana la 4 saptamani urmaresti cum, in mod spontan, incepi sa exprimi acele aptitudini.
 
Asa se explica cum Irina, o participanta din luna august, dupa fotocitirea unei carti de gatit, s-a trezit ca stie sa prepare o mancare pe care nu o mai gatise pana atunci. Tot Irina, care nu desenase un pom in viata ei, s-a apucat de pictat, si ultima oara cand am vorbit cu ea spunea ca se uita la posibilitatea deschiderii unei expozitii de pictura impreuna cu alti colegi.

Cum ar fi sa fotocitesti un teanc de carti despre vanzari (daca vrei sa cresti vanzarile), despre arhitectura (daca vrei creativitate in acel domeniu), despre dezvoltare personala, despre business, legi, etc.? Posibilitatile sunt infinite.


PhotoReading – cum functioneaza

Sistemul integral de fotocitire consta in cinci pasi, din care al treilea este pasul de fotocitire. Cei cinci pasi ai sistemului sunt:

1. Pregatire
2. Previzualizare
3. Fotocitire
4. Postvizualizare
5. Activare

In pasul de Pregatire, cititorul determina care este scopul sau pentru a citi un material, fie ca este un ziar, un memo, un articol, o nuvela etc. De asemenea, in acest pas se intra intr-o stare mentala ideala pentru focus si concentrare.

Al doilea pas, Previzualizarea, dureaza intre 30 si 90 de secunde – in functie de marimea materialului de citit. Acesta este pasul in care se apreciaza valoarea materialului pentru cititor si daca acesta merge mai departe sau nu. Dupa curs, prin folosirea acestui pas, se poate salva foarte mult timp nemaicitind materialele nerelevante (materiale pentru care nu exista un scop definit).

Urmeaza pasul de Fotocitire, in care cititorul se pregateste, mai intai, intrand intr-o stare de invatare accelerata. Apoi, folosind o vedere periferica, fotografiaza paginile cartii intr-un ritm de o pagina pe secunda. Durata acestui pas este intre 3 si 10 minute (depinzand de marimea materialului de citit).

In Postvizualizare, care dureaza intre 8 si 10 minute, se creeaza o stare de curiozitate. Se scot cuvinte declansatoare si se pun intrebari legate de material.

Activarea este ultimul pas, se face in straturi a cate 20 de minute fiecare si cu varii tehnici: citire ritmica, citire pe sarite, supracitire si aprofundare, citire rapida. In acest pas final se aduce informatia din baza de date a mintii nonconstiente (unde a fost pusa prin fotografierea paginilor) in mintea constienta.

Modul cel mai usor de a invata sa fotocitesti este prin participarea la un seminar de fotocitire. Nu exista nicio persoana care sa nu poata fotociti. Ceea ce se foloseste in fotocitire, si anume doua functii ale creierului nostru,  este detinut de fiecare dintre noi: o baza de date a mintii nonconstiente si un procesor preconstient de informatii.
Daca v-am starnit curiozitatea, va asteptam la urmatoarele cursuri de fotocitire, care vor avea loc in Bucuresti. Pentru mai multe informatii ma puteti contacta la numarul de telefon 0722.237.003 – Connie Larkin sau prin email: Connie Larkin connie@connielarkin.ro

Pentru mai multe informatii despre tehnica si testimoniale de la participanti intrati pe site-ul meu: www.myphotoreading.ro

Cursul urmator: 22 si 23 martie 2014.
Costul cursului: 1600 lei

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
MoneyChat

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.