Pe 6 martie 2020, la Wigmore Hall, într-o Londră splendidă și însorită, soprana Nelly Miricioiu, acompaniată la pian de David Gowland, unul dintre marii maeștri acompaniatori ai lumii, a susținut un recital de muzică românească din care nu au lipsit piesele lui George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Nicolae Bretan, Gheorghe Dima, Achim Stoia, Felicia Donceanu și Sabin Pautza. S-a aplaudat îndelung, s-a ovaționat, s-a bisat cu ochii în lacrimi. Imediat după concert, la recepția la care s-au adunat mai mulți prieteni dragi ai artiștilor, unii veniți de departe special pentru a lua parte la evenimentul extraordinar de la Wigmore Hall, i-am adresat câteva întrebări marii soprane.
Fotografii de Paul Buciuta
Marea Dragoste- revistatango.ro: Cum a fost pentru dumneavoastră evenimentul? Cum v-ați simțit?
Nelly Miricioiu: A fost o senzație extraordinară! Să cânt din nou pe această scenă după 30 de ani, să revin aici cu toate amintirile a ceea ce am trăit odinioară în această sală, să am în suflet amintirea părinților mei și în fața ochilor atâta lume care mă cunoaște a fost incredibil de emoționant, copleșitor… M-am întrebat tot timpul: o să le placă?
Marea Dragoste- revistatango.ro: Reacția sălii a dat răspunsul, chiar le-a plăcut, chiar ne-a plăcut enorm…
Nelly Miricioiu: Mi-am dorit asta! La public m-am gândit când am ales repertoriul. Dar alegerea a fost foarte grea, pentru că nu a fost doar un program cu piese românești, trebuia ca aceste compoziții să rezoneze cu sufletul meu, să se potrivească cu formația mea de belcanto, să fie și un program clasic, dar și îndeajuns de modern. E important să pot face publicul englez să înțeleagă – prin acest concert în care am cântat piese foarte diverse, în limba română, în franceză și în engleză – măcar o parte din sufletul nostru românesc, care și el este foarte divers. Mi-am dorit ca publicul din Anglia să primească această varietate de trăiri și să înțeleagă că avem un anumit standard de cultură.
Marea Dragoste- revistatango.ro: Cât de mult ați lucrat pentru pregătirea concertului?
Nelly Miricioiu: Am lucrat mult, câteva luni de zile. În fiecare zi mă trezeam de la ora 6 dimineața, apoi lucram, zilnic, de la 9.30 la 11 și abia apoi predam studenților mei.
Marea Dragoste- revistatango.ro: Sunt grele cântecele cu inflexiuni populare?
Nelly Miricioiu: Nu sunt ușoare! Piesele acelea ale lui Tiberiu Brediceanu, atât de aproape de folclor, sunt greuțe, dar a fost important să aduc în recital și farmecul folclorului românesc. Până la urmă, asta era esențial, ca publicul să asculte o varietate de stiluri și de ritmuri, pentru ca să poată să viseze, apoi să se trezească și să rămână în suflet cu ceva din strălucirea românească.
Marea Dragoste- revistatango.ro: A fost un moment de mare intensitate piesa lui Sabin Pautza de la mijlocul recitalului, Tatăl Nostru, The Lord’s Prayer…
Nelly Miricioiu: Sabin Pautza mi-a fost profesor și l-am reîntâlnit, cu mare bucurie, chiar cu puțin înainte de-a prezenta repertoriul. L-am rugat să îmi trimită ceva ce pot include în recital, iar din ce mi-a trimis am selectat trei piese foarte interesante, pe care le-am prins într-un buchet, primele două cu un ritm spre jazz, apoi, cuminte, această magnifică rugăciune…
Marea Dragoste- revistatango.ro: Iar cântecele lui Gheorghe Dima, atât de frumoase… Versurile cu autor necunoscut “Soarele s-ascunde-n mare, Cerul arde-n vie zare, Ziua spre apus înclină, Clopotele li se-nchină… Te iubesc, o, Margareta”…
Nelly Miricioiu: Da, „Te iubesc, o, Margareta”, un cântec atât de frumos… Trebuie să declar că am ales și am cântat acest cântec pentru Majestatea Sa, Regina Margareta. Sper să îl aduc în România cât de curând și să îl dedic Majestății Sale.
Marea Dragoste- revistatango.ro: Deci veți veni în țară, curând?
Nelly Miricioiu: Sunt invitată în România să cânt în luna mai pentru Opera din București, vor fi și un masterclass și un recital, la care îmi doresc foarte mult să iau parte. Abia aștept să pot cânta și acasă, cu mare dragoste, „Te iubesc, o, Margareta”, dedicând acest cântec Majestății Sale.
Programul de muzică românească a inclus:
- Felicia Donceanu (n. 1931)
-
-
- Bâlci în Aldebaran (versuri Tudor Arghezi)
- Pașii (versuri George Călinescu)
-
-
- Tiberiu Brediceanu (1877-1968)
-
-
- Cine m-aude cântând… (versuri populare)
- Cântă puiul cucului( versuri de Veturia Goga)
-
-
- Achim Stoia (1910-1973)
-
-
- Cînd treci, bade, pe la noi (versuri populare)
-
-
- Gheorghe Dima (1847-1925)
-
-
- Și dacă ramuri bat în geam (versuri Mihai Eminescu)
- Ziua bună (versuri Miron Pompiliu)
- Te iubesc o Margareta (versuri anonime)
- Eu simt a ta suflare ( versuri anonime)
-
-
- Sabin Pautza (n. 1948)
-
-
- Le Loupe ( versuri Tristan Tzara)
- A la faim d’une vie (versuri Tristan Tzara)
- The Lord’s Prayer
-
-
- Nicolae Bretan (1887-1968)
-
-
- Somnoroase păsărele (versuri Mihai Eminescu)
- Ce te legeni, codrule? (versuri Mihai Eminescu)
-
-
- George Enescu (1881-1955)
-
-
- Si j’étais Dieu ( versuri René François Sully-Prudhomme)
- Languir me fais Op. 15 No. 2 (versuri Clément Marot)
- Aux damoyselles paresseuses d’escrire à leurs amys Op. 15 No. 3 (versuri Clément Marot)
-
-