În vreme ce înțelepții lumii spun că poartă cu ei tot ce au și se desprind de toate cele materiale, noi adunăm în colecții din ce în ce mai burdușite case, mașini, haine, pantofi, genți, trofee, tablouri, mobile sau, după posibilități, timbre, șervețele ori capace de bere, exersându-ne atașamentul față de toate colecțiile noastre de mai mult sau mai puțin nimicuri. Sigur, unii dintre cei care colecționează bunuri și averi se raportează la ele ca la investiții menite să le asigure siguranța zilei de mâine, dar alții, cei mai mulți, nu fac altceva decât să exerseze vanități.
Știu pe cineva care, din dorința de a-și asigura viitorul, a stivuit argintărie într-o cameră întreagă – după studii care i-au arătat că argintul este cel mai stabil metal în raport cu prețurile pieței. Dar, cu siguranță, ca-n povestea regelui Midas, care preschimba în aur tot ce atingea, nici argintul nu se poate mânca. Știu multă lume care îndeasă în camere vaste haine și încălțări care ar putea să îmbrace un oraș întreg, din dorința de-a nu purta, de două ori, același veșmânt. Și știu și colecționari de case, de titluri, de proprietăți, care-și oblojesc astfel cine știe ce pretexte de nesiguranță pe care au preferat să le crească decât să le vindece.
La toate cursurile de dezvoltare personală eu am învățat, însă, că e mult mai simplu să trăiești fără atașamente. Să schimbi adesea locul, ca să-ți schimbi norocul, să nu stivuiești obiecte, să vinzi casa și să cumperi alta sau să închiriezi și altundeva, ca să primenești și energiile, și amintirile, iar dacă nu poți face asta, măcar mobila sau așezarea ei prin casă s-o schimbi, ca să nu rămâi legat de trecut. Nu cred că are rost să mai spun că nici banii nu-i mai ține nimeni nemișcați sub saltea, ci le schimbă norocul așezându-i în conturi cu dobânzi bine alese, în fonduri de investiții sau în acțiuni crescătoare la bursă, menite să-i împrospăteze și să-i împuieze…
Ca să faci schimbări, însă, e nevoie de curaj. E nevoie de curaj și ca să schimbi locul, și ca să-ți cauți norocul, și ca să iubești, și ca să investești… Și ca să renunți la lucrurile pe care le făceai în virtutea inerției și să cauți altele noi, care-ți aduc cu adevărat bucurie.
Mulți spun că e vremea sărbătorilor și a cadourilor pentru cei din jur. Dar fiecare dintre noi merită să-și dăruiască sieși curajul uitat sau niciodată, până acum, găsit, lumina, îndrăzneala, speranța, bucuria de a trăi fără pripă, fără atașamente, fără risipă.