fbpx

Simona Tivadar: Suntem din ce în ce mai grași, mai nesportivi și mai bețivi

de

Medic specialist în diabet și boli de nutriție, considerată una dintre cele mai respectate autorități ale domeniului, Simona Tivadar are mii de fani pe Facebook și zeci de mii de foști sau actuali pacienți recunoscători.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Simona Tivadar: Cum să slăbim? Asta e o meserie, să îi înveți pe oameni să slăbească și să se mențină. Deci: la doctorul specialist! Sigur că persiflez toate prostiile iașite din gura oamenilor care nu au repere sau nu au conoștințe medicale. Unii nu au cunoștințe de chimie și biologie de clasa a IX-a, dar își permit să-și împărtășească opiniile pseudomedicale, creând adevărate “secte” de victime ignorante. E plin de guru care vorbesc despre detoxifiere, fără să spună vreodată cum se numesc toxinele alea și cu ce analiză de laborator le dozăm. E plin de șarlatani sau naivi care vorbesc despre alcalinizare fără să aibă habar ce e pH-ul și care sunt mecanismele de menținere a lui între 7,35 și 7,45 la om. De altfel există o analiză de sânge ( Astrup/ASTRUP sau echilibrul acido-bazic) care se poate face la orice laborator de urgență.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Sunteți pro sau contra consumului de lapte la adulți? Și acesta este un subiect pe care îl dezbate multă lume și care răspândește o confuzie totală.

Simona Tivadar: Laptele e un aliment complet, iar intoleranța la lactoză e o boală rară, al cărei diagnostic presupune investigații medicale serioase. Isteriile tip “laptele dă cancer” sau interpretarea oricărei balonări ca intoleranță la lactoză nu sunt de folos nimănui. La fel stau lucrurile în ceea ce privește intoleranța la gluten, altă prostie pe bandă. Celiachia e o boală serioasă și diagnosticul se pune complicat, e nevoie inclusiv de biopsie intestinală. Dezbaterile sunt stârnite de tot felul de neica nimeni autoproclamați “nutriționiști”, doar ca să atragă atenția asupra lor. Nu există alimente care te slăbesc sau care te vindecă, dar nici alimente otrăvitoare.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: În ce situații recomandați intervențiile bariatrice (gastric sleeve, inel gastric, balon etc) la care se apelează tot mai des în ultimii ani?

Simona Tivadar: Medicina funcționează bine dacă se respectă niște protocoale. Există criterii clare după care se face indicația de chirurgie bariatrică, nu e vorba de moftul pacientului. În plus cei care nu învață să mănânce se reîngrașă, ceea ce a făcut să apară pacienți cu 2 sau chiar 3 reintervenții. Educația de nutriție e vitală.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cred că ați declarat undeva că e o crimă ca mamele să dea copiilor alimente pline de grăsimi trans, merdenele, biscuiți… Pe de altă parte, unde învață o mamă să-și hrănească corect copilul?

Simona Tivadar: O crimă? Nu. Dar o iresponsabilitate gravă, da. Vorbim de îndopatul zilnic, nu de consumul a patru merdenele pe an (pe care, de altfel, mamele ar face bine să le facă acasă, cu foi de plăcintă nu din aluat-foietaj făcut cu cine știe ce grăsimi dubioase. Mamele din România s-au desprins deja de două-trei generații de modul tradițional românesc de a mânca și nu au timp (sau chef) să gătească. După primii trei, patru ani de obsesie legată de ce mănâncă odorul, obosesc și abandonează total subiectul. Cele care nu au posibilități financiare să se consulte cu un medic specialist ar trebui să încerce să afle cum se hrăneau bunicii sau străbunicii și să încerce să revină la acel orar de masă și la acea compoziție a meselor. De exemplu: pâinea cu slănină era mâncarea clasică de dimineață a cosașului, înainte de un efort fizic intens, nu se mânca niciodată seara. Cina era frecvent mămăligă cu brânză (sau cu lapte, în cazul bătrânilor) și era întotdeauna cu minimum 2-3 ore înainte de culcare. Sunt lucruri simple, de care ar trebui să ne aducem aminte. Și cu siguranță nutriția trebuie introdusă urgent în școli ca disciplină de studiu, ar fi de mare ajutor și mamelor și copiilor.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Presupunând că am avea cu toții informația corectă, ce ne împiedică, totuși, să aplicăm ceea ce știm?

Simona Tivadar: Nu puteți avea informația corectă, ci doar frânturi de informații. Să știi nutriție și să poți crea orice fel de dietă înseamnă să știi biochimie, fiziologie, fiziopatologie, gastroenterologie etc. Așa să pari savant spunând “mâncați banane, au potasiu și vă dau energie” e la îndemâna oricărui impostor. Și se vede după ploaia de pseudonutriționiști apăruți în ultimii ani. Părem un popor bolnav de ortorexie (obsesia de a mânca ultra corect) și când colo suntem din ce în ce mai grași, mai nesportivi și mai bețivi.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ați avut vreodată probleme cu greutatea și v-a fost vreodată greu să slăbiți? De ce?

Simona Tivadar: Probleme cu greutatea? Nu. Deși mă îngraș ca orice om care îmbătrânește, deși am grijă să mă opresc când se adună 3-4 kg în plus. Poate pentru că mi-e greu să rabd frustrări pe termen lung și prefer să-mi impun restricții pe perioade scurte. Hainele sunt măsura mea (evident ceva mai mari iarna și un număr mai mic vara, așa e fiziologic în zona temperată în care trăim. Încă mă încape o fustă pe care o am de la 18 ani, deși am peste 50 și am născut doi copii. Evident, nu aș putea să o port. Aș sfătui orice tânără să își păstreze o rochie de la 21 de ani, când se încheie creșterea, și să o probeze din când în când, de-a lungul vieții. Când nu o mai încape, trebuie să ia măsuri, e mult mai simplu decât să lași zeci de kilograme să se acumuleze. Și îi mai sfătuiesc pe oameni să își iubească corpul așa cum e și să îl respecte mișcându-se cât mai mult. Totuși, omul nu e o carne în galantar, să fie prețuit la kilogram.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.